Društvo

Srpsko lekarsko društvo poziva građane na vakcinaciju

Srpsko lekarsko društvo pozvalo je danas građane da prihvate vakcinaciju bilo kojom od vakcina koju odobri Agencija za lekove Republike Srbije, uz poruku da su potpuno uvereni da se epidemija može najbrže suzbiti vakcinacijom.

U pozivu podsećaju da je pandemija korona virusa odnela do sada u svetu blizu dva miliona života i navode da će biti još žrtava.

Ističu da je pandemija načinila nemerljivu štetu u svim sferama života, od koje će se, navode, svet oporavljati godinama, možda i decenijama.

Naša zemlja je već izgubila blizu 3.500 ljudi. Posledica po fizičko i mentalno zdravlje kod onih koji su bolest preživeli će nesumnjivo biti, samo njihova priroda i obim još uvek nisu poznati. Do sada smo dobrim delom bili bespomoćni“, navode.

Dodaju da je mere suzbijanja epidemije bilo teško sprovesti bez velikih posledica po sve delatnosti, način života i po privredu.

Kako ističu, sada imamo sredstva koja daju realnu mogućnost da se epidemija uguši i njene štetne posledice umanje.

Međutim, navode, kako i u sličnim vremenima tokom istorije, tako su i sada „vaskrsnuli nadrilekari“, kojima su se pridružili i neki koji su završili medicinske fakultete, koji lakše nego ranije, putem savremenih medija šire iracionalni strah od navodnih katastrofičnih posledica vakcinacije i pozivaju građane da je odbiju.

Iz Srpskog lekarskog društva poručuju da time pridonose produžavanju agonije sa epidemijom, koja već ionako predugo traje i od koje su iscrpljeni svi, a naročito zdravstveni radnici.

Izvor: RTS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.