Dragačevo Region

ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE RAZMATRAO EPIDEMIOLOŠKU SITUACIJU

Štab za vanredne situacije Opštine Lučani je danas održao 109. sednicu, na kojoj je, pre svega razmatran i usvojen izveštaj o trenutnoj epidemiološkoj situaciji usled širenja zarazne bolesti Кovid 19. Direktor Doma zdravlja dr Danica Stefanović je istakla da je od početka pandemije registrovano i lečeno 1.835 građana sa područja Opštine Lučani. Prema njenim rečima, trenutno ima 112 zaraženih na teritoriji Opštine, a primetno je da je jedan od glavnih uzroka stalnog priliva pozitivnih stalna nedisciplina u poštovanju preventivnih mera. Naime, nakon svake masovne sahrane, usledi povećani broj pozitivnih na kovid. Do sada je vakcinisano i revakcinisano 2.690, dok je 1.557 građana primilo prvu dozu i sledi njihova revakcinacija koja se isključivo mora obaviti u domovima zdravlja Lučani i Guča, istakla je doktorka Stefanović.

Doktorka Stefanović navodi da je od 21. aprila organizovana vakcinacija bez zakazivanja u domovima zdravlja u Lučanima i Guči, kao i u seoskim ambulantama. Do kraja maja planirano je da broj vakcinisanih građana sa obe doze bude više od 4.000, kako bi se dostigli uslovi usporenog zaražavanja i sa lakšom kliničkom slikom. Dr Stefanović je naglasila da je od primarnog značaja za usporavanja virusa poštovanje fizičke distance, nošenje maski i izbegavanje svakog vida okupljanja, posebno za predstojeće praznike, Vaskrs i Prvi maj.


Štab za vanredne situacije je doneo i Plan zaštite i spasavanja Opštine Lučani koji je izradila kompanija „Almaks“ iz Beograda, a na osnovu procene rizika od katastrofa. Ovim planom zaštite definisane su sve snage zaštite, procedure za sprovođenje, subjekti koji se angažuju sa preciziranim stručno-operativnim timovima, pri mogućim katastofama. Planom su obuhvaćene i mere Civilne zaštite: uzbunjivanje, evakuacija, sklanjanje, zbrinjavanje ugroženih i nastradalih, prva medicinska pomoć, asanacija terena, upotreba snaga i subjekata zaštite i spasavanja. Sledi upotpunjavanje Plana sa dodatnim podacima iz svake mesne zajednice o strukturi stanovnika po polu, starosti i zdravstvenom stanju. Plan zaštite i spasavanja biće dostavljen najpre Opštinskom veću, a onda i Skupštini opštine na razmatranje i usvajanje.

Na sednici Štaba razmatran je i izveštaj o preduzetim merama na vodotokovima drugog reda na teritoriji Opštine, informacija o imenovanju poverenika Civilne zaštite po mesnim zajednicama, a doneta je i odluka o nabavci opreme za članove Štaba.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.