Društvo

СТАЛНА БОРБА СА РУЖНИМ НАВИКАМА ГРАЂАНА

РАД КОМУНАЛНЕ ИНСПЕКЦИЈЕ И КОМУНАЛНЕ МИЛИЦИЈЕ

Захваљујући раду Комуналне милиције и Комуналне инспекције, које делају у оквиру Градске управе за инспекцијски надзор града Чачка, многе дивље депоније су постале прошлост. Међутим, на неким локацијама још се води борба са ружним навикама и неваспитањем. Једна од таквих је и у Улици Николе Тесле, тачније испод самог моста на Западној Морави, где се често, и поред забране и свакодневног надзора, депонују веће количине смећа. Буде ту и пластике, целофана, угинулих животиња и све чешће, напуштених кућних љубимаца… Али, углавном је то грађевински отпад, који несавесни грађани одлажу после реновирања својих објеката. Тако је било и недавно. Један очевидац је одмах обавестио комуналне милиционаре, који су убрзо стигли, пронашли власника возила којим је довезао смеће. Поред писане казне, починилац је исте вечери морао да очисти оно што је бацио на недозвољено место. Ово је само један од бројних примера и послова Комуналне милиције и Комуналне инспекције.

Фото, архива

ВЕЛИКИ БРОЈ НАДЗОРА КОМУНАЛНЕ ИНСПЕКЦИЈЕ

Ове године, каже Игор Кривокапић, начелник ГУ за инспекцијски надзор Чачка, Комунална инспекција је поступала на територији целог града, на основу иницијативе грађана, као и по позиву свих градских јавних предузећа. Велики број извршених надзора односи се на уређење јавних површина, укључујући и  уклањање дивљих депонија и угинулих животиња, одржавање јавних зелених површина, уклањање предмета и ствари са јавне површине, као и нерегистрованих возила, враћање раскопане јавне површине у првобитно стање, уклањање стабала и формирање крошњи на стаблима на градском подручју у јавном коришћењу.

– Такође, поступано је и по иницијативи грађана, приликом уређења неуредних и запуштених приватних парцела, као и контрола услова за држање домаћих животиња по важећој градској одлуци. Комунални инспектори редовно поступају и у сеоским срединама, односно контролишу да не дође до испуштања отпадних вода на отворену површину и у канале поред пута – наводе у ГУ за инспекцијски надзор.

По Закону о становању и одржавању зграда и Одлуци о кућном реду у стамбеним зградама, комунални инспектори контролисали су заузеће заједничких просторија, унутрашње инсталације у стамбеним зградама, као и поштовање кућног реда (држање домаћих животиња у стану, бука, неодржавање стана и сл.). Ова инспекција контролише и рад професионалних управника стамбених зграда.

КОМУНАЛНА МИЛИЦИЈА НАЈВИШЕ ПОСЛА ЗБОГ ПОЖАРА И ДИВЉИХ ДЕПОНИЈА

У циљу превентивних и репресивних мера заштите од пожара, комунални милиционари су, приликом вршења патролне активности и примљеним обавештењима од грађана, поступали у више случајева, када је реч о паљењу разног отпада у двориштима, површинама јавне намене и посудама за одлагање комуналног отпада на овим локацијама. Како нас обавештава Милена Јовановић, начелница Комуналне милиције, као део ГУ за инспекцијски надзор, затеченим лицима су издати прекршајни налози. Након усменог наређења, морали су да угасе пожар, који су изазвали. Љубић поље, Вапа, Доња Трепча, Парменац, Прислоница, Спомен парк, неке су од локација на којима су, због оваквих случајева, патролирали комунални милиционари. На патролним реонима комунални милиционари су разговорали са грађанима, председницима месних заједница, шефовима месних канцеларија, правним лицима, градским органима, организацијама и службама… Усмено и писмено су упозоравали да се не пале стрни усеви, смеће и биљни остаци на отвореном простору. Писмена обавештења истакнута су у 56 сеоских месних заједница, на видним местима у просторијама месних заједница, сеоским домовима, аутобуским стајалиштима, амбулантама, школама, сеоским продавницама, спортским халама, огласним таблама…

Улица Николе Тесле (испод моста на Морави), депонија пре чишћења
Истог дана депонија је уклоњена

– Поред обављања послова из своје надлежности, Комунална милиција је поступала у складу са чланом 5. Закона о комуналној милицији, вршећи превентивне мере заштите животне средине и заштите од пожара. Са тим циљем спроведена је заједничка акција Стручно-оперативног тима за заштиту од пожара, при Градском штабу за ванредне ситуације на територији града Чачка – каже Милена Јовановић.

Комунални милиционари редовно контролишу локације на које се, супротно градском пропису, непрописно одлаже отпад. Поред ружног призора, дивље депоније су и потенцијална опасност од паљења. Начелница Јовановић наглашава да су све локације очишћене и отклоњен је комунални неред. По издатом усменом наређењу комуналних милиционара, то су морали да ураде управо они који су депонију направили.

Свим контролисаним лицима издати су прекршајни налози за учињен прекршај. Табле са упозорењима постављене су у Катрзи, Бресници, Горњој Горевници, Љубићу, Трнави, Парменцу, Спомен парку, Атеници и другим локацијама. Поред тога, контрола се врши и фото-клопкама.

Како наводи начелница Јовановић, контролисана су аутобуска стајалишта у више наврата због лепљења плаката и разних огласа и према починицима су предузете одређене мере. Оваквих поступака нарочито има на одређеним стајалиштима у граду. Посебно су „на удару“ улице Девет Југовића код „Солида“ и малог парка, Бате Јанковића код цркве, Др Драгише Мишовића код „Максија“, Миленка Никшића код „Идее“, Немањиној испред „Халк банке“, Војводе Степе на Слободиној раскрсници, као и на стубовима јавне расвете на Градском шеталишту и Тргу устанка.

Према речима Милене Јовановић, приликом редовне патролне активности Комунална милиција је санкционисала и власнике паса који изводе своје љубимце без заштитне корпе на њушци или поводника, као и због држања паса у дворишту, супротно прописаним условима. У сарадњи са Службом зоохигијене, поступано је и у више случајева када власници паса нису у прописаном року пријавили губитак животиње.

В. Т.

Фото: Градска управа за инспекцијски надзор града Чачка

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.