Grad

СТИГЛО НОВО ВОЗИЛО ЗА ПРЕВОЗ ПАЦИЈЕНАТА НА ДИЈАЛИЗУ

Служба за нефрологију и дијализу Опште болнице Чачак једна је од највећих у Србији. Само на дијализи је око 90 пацијената. Њима је тај вид лечења неопходан три пута седмично по четири сата. Користе га Милановчани, Чачани, мештани околних насеља.

– Хвала Министарству здравља које је одговорило на наше захтеве и обезбедило нам ново возило за превоз пацијената на дијализу. Претходно је уништено у саобраћајној незгоди, у којој нико није био повређен. Али, возило је оштећено и од тада смо били принуђени да се довијамо на разне начине да бисмо довозили и одвозили пацијенте – каже примарујус др Дејан Дабић, вршилац дужности директора Опште болнице.

Тренутно у болници ради један нефролог, др Биљана Чековић. Осим ње, раде још два лекара, а ускоро би требало да добију још једног субспецијалисту нефрологије.

– Опрема за дијализу и лечење су на врхунском нивоу. У том погледу не заостајемо за светом. Једино нам недостају бољи кревети и фотеље. Око 90 пацијената долази три пута седмично на дијализу која траје четири сата. То време проводе у креветима или фотељама. Ваљало би да имају удобнији намештај. Ти детаљи нам још недостају. Сви знамо да су пацијенти на дијализи једни од најтежих – подсећа др Чековић, начелница Службе за нефрологију и дијализу.

Ново возило има девет места. Кошта око 3,6 милиона динара. Руководство Опште болнице упутило је захтев Министрству здравља за набавку једног санитета којима би били превожени најтежи пацијенти на даље лечење у клиничке центре широм Србије.

– И наша остала возила су старија, одавно набављена. Али, нисмо могли да тражимо нова од Министрства згравља у време пандемије корона вируса, када је, превасходно, требало набављати лекове за оболеле. Послали смо захтев за набавку једног санитетског возила које би имало опрему за реанимацију и све остало што је неопходно да угроèни пацијенти што пре стигну на лечење у установе терцијалне здравствене заштите. Имамо договор са Домом здравља, они нам дају своја возила, али и ми их морамо имати да не бисмо њих стално ометали. У већини случајева, превоз до других здравствених установа је хитан – напомиње др Дабић.

Подсећања ради, на претходно возило за превоз на дијализу се обрушило дрво. Врло често је неопходно стићи до удаљених предела у којима живе људи којима је неопходна дијализа.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.