Obrazovanje

СТВАРАЛАШТВО ЧУВА ЋИРИЛИЦУ

Први пут ове године, Удружење учитеља Чачка и ”Чувари дела Вука Караџића” приредили су ликовну изложбу ”Праскозорје васкршњих јаја”. Одржана је на Градском тргу, 19. априла. Ученици нижих разреда основих школа из Чачка, Србије и дијаспоре украшавали су васкршња јаја ћирилицом, писаним и штампаним словима, или мотивима народног стваралаштва. Материјал су могли да користе по избору, стиропор, папир, дрвено јаје…

– У припреми изложбе су учествовали сви учитељи из Чачка и шире. Осмислили смо је са Удружењем ”Чувари дела Вука Караџића”. ”Праскозорје васкршњих јаја” је велика изложба. Ученици и учитељи који нису могли да покажу на Градском тргу шта су радили, најбоље радове су представили на посебној апликацији, на дигиталној табли. На Тргу су се окупили ученици Школе за основно и средње образовање ”1. новембар”,  ”Др Драгиша Мишовић”, ”Вук Караџић”, ”Прељина”. Тек смо почели, надамо се да ћемо и наредних година стварати и приређивати велике изложбе – каже Мирјана Глишић, председница Удружења учитеља Чачка и учитељица у Основној школи ”Др Драгиша Мишовић”.

Није било тешко окупити и подстаћи децу. Једва су чекала да се друже и заједно украшавају васкршња јаја. Већина дели утиске својих другарица Софије Стојановић и Јање Поповић.

– Баш смо уживали! Било је прелепо док смо сликали и писали: ”Вук Стефановић Караџић”, ”Христос васкрсе”. Ја сам написала и своје име на ћирилици – допунила је Јања Софијине утиске.

Великој изложби у сусрет Васкрсу, претходио је још један важан догађај. Прошлог месеца, који је био посвећен језику, Друштво за српски језик и књижевност организовало је избор за најлепшу српску реч. Бирали су је основци и средњошколци из Србије. Изабрали су реч која највљује рађање, радост, обнављање живота.

– Осим уобичајених љубав, породица, мајка, ученици су најлепшом прогласили реч праскозорје. Тај избор обогаћен је изложбом уочи Васкрса. Јаје представља рађање, дете нови живот и будућност. Зачета је нова манифестација, требало би да буде настављена – нада се и Сања Перовановић, чланица Удружења ”Чувари дела Вука Караџића”, која је задужена за односе са јавношћу. 

Осим украшених васкршњих јаја, штандови свих основаца су подсећали на народне обичаје и стваралаштво. Украсили су их ручно везеном одећом, дрвеним прибором за јело и осталим рукотворинама. Показалису и да се народни и православни обичаји чувају ћириличним писмом и духом српског језика.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.