ЛЕТО Фото: Слађана Белић
Aktuelno Društvo

Сунчано и веома топло, температура до 39 степени

ИЗВОР:РТС

Данас још топлије, црвени метео-аларм

У Србији и данас сунчано и веома топло. Црвени-метео аларм на снази у целој земљи. Јутарња температура до 25, највиша дневна до 39 степени.

ЛЕТО Фото: Слађана Белић
Фото: Слађана Белић

Током дана спустите ролетне на сунчаној страни

Стручњаци саветују да се без преке потребе не излази напоље у најтоплијем делу дана, а имају и савете за то како расхладити свој дом и без клима уређаја.

Температура не би требало да прелази 30. подељак

Покушајте да расхладите просторије у којима боравите, нарочито уколико у њима бораве деца, труднице, особе страрије од 60 година, као и особе са хроничним здравственим тегобама. Температура у овим просторијама не би требало да прелази 30⁰С у току дана, односно 24⁰С у току ноћи.

Боравите у најхладнијој просторији

Боравите у најхладнијој просторији свог стана или куће, нарочито ноћу.

Ноћу широм отворите прозоре

Искористите свежији ноћни ваздух како бите расхладили свој дом. Уколико је могуће, током ноћи и раних јутарњих сати оставите све прозоре отвореним, са подигнутим ролетнама, како бисте простор адекватно проветрили и расхладили.

Гасите светла и све уређаје које не користите

Сијалице и многи електрични уређаји додатно ослобађају топлоту и греју околни ваздух – за време великих врућина у току дана угасите светла и искључите из струје све оне уређаје које не користите.

Током дана спустите ролетне на сунчаној страни

Смањите количину врућег ваздуха која улази у ваш дом. У току дана затворите врата и прозоре и спустите ролетне на сунчаној страни како би у просторије улазило што мање топлоте.

Ставите засторе, драперије или тенде на прозоре који су изложени сунцу у току дана. По просторији можете распоредити и мокре пешкире, али имајте у виду да се тиме повећава влажност ваздуха.

На коју температуру да подесите клима-уређај

Уколико имате клима-уређај, затворите врата и прозоре да не трошите више енергије него што је потребно. Подесите температуру тако да не буде нижа од 7˚С у односу на спољну.

Колико вентилатори могу да помогну

Електрични вентилатори могу пружити олакшање и освежење, али ако је температура ваздуха изнад 35˚ С, они неће спречити настанак здравствених потешкоћа везаних за велике врућине. Међутим, помоћи ће бржој измени ваздуха када у вечерњим сатима циркулацијом свежег ваздуха расхлађујете свој дом.

Шта ако је у стану и даље превруће

Уколико ваш дом не можете држати адекватно расхлађеним, проведите два до три сата дневно у неком другом расхлађеном простору (нпр. у некој јавној згради- библиотека, тржни центар и сл).ОПШИРНИЈЕ

У земљи се данас очекује још један тропски дан. Дуваће слаб до умерен ветар, источни и југоисточни.

Сунчано и веома топло, температура до 39 степени

Црвени метео-аларм на снази је у целој Србији, што значи да време може бити опасно и да је, иако временскe појаве нису неуобичајене, потребан опрез.

Јутарња температура кретаће се од 15 до 25 степени, а највиша дневна од 35 до 39.

Јак и дуготрајан топлотни талас до краја седмице условиће температуру и до 40 степени.

И у Београду се очекује сунчано и топло време. Јутарња температура биће до 25, а највиша дневна 39 степени.

Смањити физичке активности и избегавати директно излагање сунцу

Због високе максималне дневне температуре ваздуха и врло високог индекса УВ зрачења саветује се свима, нарочито срчаним болесницима, смањење физичких активности и избегавање директног излагања сунцу.

Препоручује се боравак у хладовини и климатизованим просторијама, у којима вредност температуре не сме бити нижа од осам степени у односу на спољашњу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.