Društvo

СУТРА ВЕЛИКА ПЛАНИНСКА ТРКА 2021 – ОД ОВЧАР БАЊЕ ДО ВРХА ОВЧАРА

ОРГАНИЗАЦИЈА ПД „КАБЛАР“

Поводом 70 година постојања, Планинарско друштво „Каблар“, у сарадњи са Планинарским савезом Србије, уз подршку Министарства омладине и спорта и Града Чачка, организује сутра, 3. априла, Републичку планинарску акцију „Велику планинску трку 2021“. Планинари, рекреативци и сви који воле природу и здрав стил живота, могу изабрати једну од пет стаза, дужине од 10 до 17 километара. У трци могу учествовати и бициклисти на посебној стази, дугој око 40 километара. Овогодишња акција највећим делом одвија се на обронцима планине Овчар.

Окупљање и пријављивање учесника почиње у 7.45 часова у Овчар Бањи, на паркингу испред Инфо центра Туристичке организације Чачка. Полазак на пешачење предвиђен је у 8.30 часова.

Прва опција: Дебела гора – Кађеница – Бранојевац – Овчар Бања (средње тешка стаза). Полазак је од Инфо центра у Овчар Бањи, затим се прелази преко старог корита Западне Мораве. Следи краћи стрмији успон (500 m), па потом спуст и један километар лагане деонице до Спомен костурнице – пећине Кађеница. Након посете пећини и упознавања са историјатом и значајем овог светилишта, наставља се, такође, лаганом деоницом око један километар, након чега следи захтевнији успон укупне дужине око 2,5 километара, са неколико краћих пауза и једном дужом за излазак на видиковац. На врх Дебеле горе, Бранојевац (791 мнв) стиже се након три и по сата пешачења. После краћег задржавање, следи повратак у Овчар Бању другом падином. При самом крају спуста стаза води изнад слапова Бањског потока. Повратак у Овчар Бању је након шест, седам сати пешачења.

Укупна дужина стазе је око 13 километара, висинска разлика при успону око 510 метара, укупно успона око 700 метара. Стаза је погодна за планинаре добре психофизичке спремности.

Друга опција: манастир Сретење – манастир Свете Тројице – манастир Преображење – Овчар Бања (тежа и технички захтевнија стаза). На стазу број 9 улази се са обилазног пута око тунела, наспрам манастира Никоље. Након неколико стотина метара лакше стазе, следи успон око два километра до врха Овчара (985 мнв). Успон је захтеван, на неким местима стаза је експонирана и препоручује се само искуснијим и кондиционо спремнијим планинарима. На стази се налазе два лепа видиковца.

После паузе на врху, следи силазак стазом бр. 7, деоницом дугом два километра до манастира Сретење. По завршетку посете манастиру, постоје две варијанте. Прва, лакша, за оне уморне, води поред манастира Преображење до Овчар Бање, у дужини од два километра. Друга опција, која захтева мало више пешачења, води до манастира Свете Тројице, стазом поред крста, а потом Монашком стазом (стаза 7б) до манастира Преображење и даље до Овчар Бање у дужини од четири километра.

Укупна дужина стазе је око осам километара (дужа варијанта 10 километара), висинска разлика при успону је око 700 метара.

Опција три: Овчар Бања – манастир Свете Тројице – манастир Сретење – Овчар Бања (лагана стаза): Улазак је на стазу бр. 7 код ауто-кампа. Пролази се кроз викенд насеље Грабови, затим уз Тројички поток излази  се до манастира Свете Тројице. Након посете манастиру следи успон поред чесме на Глоговцу, до изласка на локални пут за манастир Сретење. Наставља се путем до манастира Сретење и након краћег задржавања, силази се у Овчар Бању поред манастира Преображење.

Укупна дужина стазе је око шест километара, висинска разлика при успону је око 320 метара.

Опција четири: манастирска турa. Након отварања акције, учесници одлазе у посету манастиру Благовештење у Овчар Бањи. Следи пешачење до манастира Никоље (око два километра). Након посете манастиру, заинтересовани могу наставити до манастира Успење (још три километра) или се одморити у дому ПД ,,Каблар“.

Укупна дужина стазе је 11 километара, уколико се иде до сва три манастира, са укупним успоном од око 200 метара. За одлазак у прва два манастира тура је пет километара, са укупним успоном од око 50 метара.

Опција пет: стаза за планински бициклизам. Из Овчар Бање се креће старим путем према Чачку, трасом старе пруге кроз два тунела. Након тунела, прелази се преко реке Каменице и скреће лево према селу Јанчићи, одакле креће макадамски успон на Каблар преко Реовића косе. По изласку на Реовића косу наставља се асфалтним путем према врху Каблара. Излазак на врх је око 11часова, где је планирана пауза од 30 минута и разгледање меандара Западне Мораве. Након паузе, стаза води асфалтом до Цера на Каблару где се укључује на трасу Овчарско-кабларске трансферзале (ОКТ) и иде према Рапајловачи, уз пролазак неколико лепих видиковаца. Након доласка на Рапајловачу, планиран је одлазак до штаба акције у школи у Овчар Бањи, кроз тунел у Видови, као и одлазак на видиковац код манастира Успење.

Стаза је дуга око 40 километара, са висинском разликом од око 800 метара. Кондициона тежина стазе је 6/10, техничка захтевност стазе је 2/5.

Сви заинтересовани планинарске стазе Овчара и Каблара могу погледати на:     

http://kablar.org.rs/index.php/planinarske-staze-ovcara-i-kablara.

Акција се одржава у складу са одлукама Кризног штаба Републике Србије за сузбијање вируса ковид-19. Из ПД „Каблар“ позивају рекреативце да дођу у што већем броју, на дружење и заједничко уживање на стазама и видиковцима Овчара и Каблара.

В. Т.

Фото: ПД „Каблар“

ВАЖНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

Малолетна лица морају бити у пратњи родитеља (старатеља). Део трасе се одвија у условима саобраћаја, тако да је неопходан опрез и придржавање важећих прописа.

На одабране стазе треба понети довољну количину воде (препорука је да свако понесе најмање 1,5 литру) за читав успон и повратак до манастира Сретење. Осим на старту, воде за пиће има у манастирима Сретење и Никоље.

Организатори истичу да учесници не бацају смеће у природу, већ да га одложе на места која су за то предвиђена.

Учесници на ову акцију долазе сопствени превозом до Овчар Бање.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.