Društvo Kultura Obrazovanje

СВЕТОСАВСКЕ СВЕЧАНОСТИ ‒ МУДРЕ РЕЧИ И НОТЕ У ДУХУ СВЕТОСАВЉА

СВЕТОСАВСКЕ СВЕЧАНОСТИ ‒ МУДРЕ РЕЧИ И НОТЕ У ДУХУ СВЕТОСАВЉА

„Ум наш, дакле, нека буде на небесима у гледању на красоте рајске, на обитељи вечне, на анђеоске хорове, на тамошњи живот, где ли су, како ли су душе праведних или грешних…ˮ

(„Житије Светог Симеонаˮ, Сава Немањић)

Јануар је месец значајних верских празника, а, како се већ ближимо завршетку овог месеца, оно што нас ускоро очекује јесте обележавање Савиндана – празника којим се оживљава успомена на живот и дело Светог Саве, српског просветитеља и првог српског архиепископа. Свака школа у Србији прославиће овај величанствени дан говорећи и певајући о вољеном светитељу чији је дух вечито присутан у свима нама као неугасла буктиња.

Удружење грађана „Светосавске свечаностиˮ, након две године паузе услед пандемије вируса корона, наставља традицију организовања манифестације „Светосавске свечаностиˮ, под покровитељством Града Чачка. Свечаности подразумевају ширење духа Светосавља кроз различите културне и васпитно-образовне активности недељу дана пред празник Светог Саве.

Као и претходних година, када су Свечаности биле обогаћене бројним радионицама трибинама, концертима, сајмовима издаваштва, изложбама и сличним активностима, тако ће се и ове године на различитим локацијама града Чачка преплитати разнолики садржаји које у целину повезује управо дух Светосавља.

Најпре ће, у понедељак, 23. јануара, у 18.30 часова, у Великој сали Градске библиотеке, посетиоци моћи да погледају Изложбу дечијих радова иконописачке радионице Удружења и ученика Уметничке школе, док их, на истом месту, у 19.00 часова,очекује предавање клиничког психолога Влајка Пановића на тему „Најчешће грешке у васпитању децеˮ. У среду, 25. јануара, у ОШ „Милица Павловићˮ тачно у подне, одржаће се концерт Музичког састава вероучитеља Ђорђа Радојковића, а увече, у 19.00 часова, у Великој сали Градске библиотеке, академик Дарко Танасковић говориће на предавању чија је тема „Смисао Светосавља данасˮ. Наредних дана уследиће концерти – 26. јануара Светосавски концерт ученика Музичке школе „Др Војислав Вучковићˮ у Великој сали Музичке школе у 19.00 часова и два концерта Музичког састава вероучитеља Ђорђа Радојковића – 31. јануара у 19.00 часова у ОШ „Ратко Митровићˮ и 2. фебруара у 19.00 часова у ОШ „Драгиша Мишовићˮ.

Удружење грађана „Светосавске свечаностиˮ својим активностима наставља рад на процвату духовног и културног живота града Чачка, посебну пажњу посвећујући важним просветитељским порукама упућеним младим суграђанима.

Улаз је слободан за све заинтересоване посетиоце, који ће кроз мудре речи и ноте прожете духом Светосавља моћи да се врате својим духовним коренима спознајући исконску вредност Савиног бесмртног лика и дела.

Марија Миљуш

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.