Aktuelno Grad

SVETSKA ELITA KARDIOLOGA U ČAČKU

Najpoznatiji svetski kardiolozi danas borave u Čačku i Ovčar Banji. Doveo ih je profesor dr Branko Milovanović, koji je rođen i odrastao u Gornjoj Gorevnici. Profesor Milovanović je glavni organizator Kongresa Međunarodnog udruženja za elektrokardiologiju i Međunarodnog udruženja za holter i neinvanzivnu elektrokardiologiju. Kongres je od 30. maja do 1. juna održan u Beogradu.

Profesor Milovanović i dr Čakulov

Za goste iz Brazila, Japana, Sjedinjenih Američkih Država, Izraela, Rusije… organizovan je prijem u Gradskoj biblioteci „Vladislav Petković Dis“.
– Mogu reći da sam vrlo srećan, čak uzbuđen, zato što su najpoznatiji svetski kardiolozi pristali da, posle kongresa, odvoje vreme za posetu mom rodnom gradu. Mnogi od njih su prvi put u Srbiji. Drago mi je i da čačanski lekari mogu da se upoznaju sa najpoznatijim svetskim imenima, razmene iskustva, ostvare kontakt. Kongres je bio vrlo uspešan, pripremeli smo ga šest meseci i intenziviraćemo saradnju – najavljuje profesor Milovanović.


U ime domaćina, goste su pozdravili gradonačelnik Čačka Milun Todorović i dr Bogdan Trifunović, direktor Gradske biblioteke. Kardiolozi su pogledali izložbu „Lirsko uspenje Đorđa Sladoja“. Otvorena je 31. maja na završnici 56. Disovog proleća. Đorđo Sladoje je ovogodišnji dobitnik Disove nagrade… Posetili su Dečije i Odeljenje za odrasle čitaoce, a potom Vidikovac na Kablaru i manastir Nikolje. Nisu propustili ni vožnju katamaranom…


Među brojnim gostima iz sveta je i jedan Srbin, dr Ivan Čakulov, sa Kejs Vestern univerziteta u Klivlendu. Sredinom devedesetih godina, kao specijalizant u Hjustonu, mladi Beograđanin je radio sa najpoznatijim kardiohirurgom XX veka, dr Majklom Debejkijem… Čakulov je danas jedan od vodećih elektrofiziologa…

Z. J.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.