Društvo

Tрадиционална планинарска акција, успон на Овчар

Image may contain: mountain, sky, plant, tree, flower, outdoor and nature

ПД “Каблар“ у суботу, 31. марта, поводом 67 година од оснивања друштва, организује традиционалну планинарску акцију, успон на врх Овчара. Овим поводом позивамо Вас да нам се придружите у планинарењу, дружењу и обележавању Дана друштва.

ПЛАН АКЦИЈЕ:

Окупљање учесника од 08:00 до 08:30 испред железничке станице у Чачку. Полазак у 08:30 организованим превозом.

Отварање акције у 09:00 на паркингу испред Матове чесме, код манастира Преображење где се учесници могу снабдети пијаћом водом. Креће се Монашком стазом (7Б) ка манастиру Св. Тројице и након 700м лаганог успона стаза скреће лево и, сада уз нешто стрмији успон, гребеном излази на асфалтни пут који води ка манастиру Сретење – кривина код крста (660м). Дужина овог дела стазе је око 1,5км и на тој деоници је највећи успон. Наставак успона гребеном до Короњског дола (795м) деоницом дугом око 1км, и даље до врха Овчара (986м) са потребним паузама. Задржавање на видиковцима са којих се, у случају лепог времена, пружа леп поглед на чачанску котлину и врхове Рудника, Вујна, Буковика, Острице, Јелице….

Силазак до манастира Сретење, краће задржавање и прво место након старта где се могу допунити залихе пијаће воде. Следи силазак стазом до манастира Св. Тројице одакле се, зависно од временских прилика, наставља до кампа у Овчар Бањи или до манастира Преображење.

Дужина стазе је око 12 км уз укупан успон од око 700 метара. За учеснике слабије физичке припремљености предвиђена је краћа стаза дужине око 6 км, уз висинску разлику при успону од 400м.

По доласку у Овчар Бању око 14:30 у центру ће бити организован ручак за учеснике по цени од 200 динара за одрасле и 100 динара за децу.

Повратак у Чачак организованим превозом око 16:00 из Овчар Бање. Цена превоза у оба смера је 200 дин.

Прикупљање новца за превоз и ручак на састанку у уторак 27. марта и на дан акције, пре поласка испед железничке станице.

Распоред и карактеристике стаза погледајте овде:

хттп://каблар.орг.рс/индеx.пхп/планинарске-стазе-овцара-и-каблара

НАПОМЕНЕ:

– Како бисмо акцију реализовали по предвиђеном плану неопходно је да се учесници определе за варијанту која одговара њиховим физичким способностима. Обавеза вођа који доводе организоване групе је да на стазе поведу чланове са одговарајућом опремом који немају здравствених проблема. Одговорни су за њихову безбедност и понашање на стази и евентуалне незгоде настале самовољом некога од њих, услед напуштања планиране стазе, дејства алкохола и сл… Вође група су, такође, дужни да својим члановима помогну у одабирању одговарајуће стазе.

– Сви планинари на акцији учествују добровољно, на сопствену одговорност, у складу са Правилником ПСС и својим здравственим и физичким способностима. Кретање на стази је организовано, са нашим водичима. Свако самостално кретање, ван овог плана и предвиђеног термина, је на сопствену одговорност.

– Организатор задржава право измене плана у зависности од временских прилика.

– Пријаве до уторка 27. марта, на састанку или путем контакт телефона. Потребно је да се заинтерсовани пријаве на време како би се обезбедио потрабан број возила за превоз.

Контакт за све информације, пријаву и потврду учешћа:
Саша Бараћ 064 852 60 48
Мила Томић 064 205 93 73
Мирослав Богдановић 063 642 684
Жарко Ђурић 063 716 53 53
за Горњи Милановац Борис Леваи 064 192 38 16

Ажурне информације о акцији погледајте на сајту.
Извор: хттп://www.каблар.орг.рс/индеx.пхп/скривене-најаве/858-најава-акције-дан-пд-каблар-успон-на-овцар-субота-31-март

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.