Društvo Kultura

ТЕОЛОГ ЈОВАН БЛАГОЈЕВИЋ И МУЗИЧАР АСИМ САРВАН О ПОВРАТКУ СТВАРАЛАШТВУ

“У ПОЧЕТКУ СТВОРИ БОГ”

Асим Сарван, наш познати музичар и кантаутор, некадашњи члан рок групе “С времена на време”, на сцени је скоро 45 година, а последњу деценију је познат публици по албумима “Ајде Јано кућу да не дамо” и “У време оно”, као и песмама “Василије Свети, поносе монаха”, “70 икона” и “Суза Његошева”. Албум “60с у мом Граду”, за разлику од слободе – све је дозвољено, додаје речи апостола Павла: “Све ми је допуштено, али ми није све на корист” и подсећа све талентоване да су у обавези према Дародавцу да се на првом месту запитају, шта је смисао њиховог боравка на овом свету. Како каже, никада није јурио за песмама, већ је чекао да оне дођу до њега. Музика Асима Сарвана је његов однос са духовношћу, а у среду, 30. новембра, у великој сали Дома културе, публику је водио у путовање кроз његову богату музичку каријеру, али и кроз ново поглавље у виду двоструког албума, “60с у мом Граду” и “Камен по камен”.

СТВАРАЛАШТВО ЈЕ ЖИВОТ И СТВАРАЛАШТВО ЈЕ ЗА ЖИВОТ

Стваралаштво или креативност је способност стварања нечег новог вештином маште, било да је реч о новом решењу неког проблема, новом методу, уметничком предмету или форми. Рад је у основи цивилизације, а цивилизација је почела са Богом. Хришћанско исповедање почиње исповедањем вере у Бога Створитеља, Бога поету, тачније уколико имамо на уму грчки изворник. То је у складу са божанским откривењем, датим кроз надахнуте пророке, које почиње речима: “У почетку створи Бог”. 

– Прво откривење о Богу је да је стваралачко биће. Задатак дат човеку јесте да ради и чува новостворену земљу, да учи и наставља дело Бога Створитеља. Дакле, прво откривење о човеку је да је боголик и стога, стваралац. Злоупотреба слободе, која је услов стваралаштва, скренула је човека у деструкцију, стога, постало је потребно у почетку, ново стваралаштво, пресаздавање омогућено у Господу са циљем да нас врати првом, али и новом задатку – стваралаштву. Повратак одговорном стваралаштву или стваралаштву животно подржавајућем. Стваралаштво је живот и стваралаштво је за живот. Главно стваралаштво је стварање новог живота – увела је у занимљиво вече Верица Ковачевић, уредник Културно-образовног програма Дома културе.

СУШТИНА ЈЕ У ОДГОВОРНОМ СТВАРАЊУ

Познати музичар и кантаутор Асим Сарван, у Чачку је представио нови двоструки албум са два наслова, “60с у мом Граду” и “Камен по камен”, у издању Библијског културног центра. Како каже, у последње три године је радио са својим сарадницима, а сада су у току промотивне активности, можда, чак најлепше.   

– Тема је повратак стваралаштву, уопште. Када је реч о популарној култури, знамо да ту влада општи хаос, углавном, суштина је да се ствари што више продају. Стваралаштво је постало роба, као и свака друга, то није фер. Ми се боримо да вратимо стваралаштво на прави пут, као и за прави однос према стваралаштву. Суштина је у томе да се пронађемо где смо, где припадамо, шта су за нас идеали, где налазимо смисао. Ја сам нашао смисао у стваралаштву. Заправо, сви смо ми ствараоци, неки су мало даровитији и талентованији, али су, с друге стране, и одговорнији. Таленти су, иначе, само алат, оруђа. Важно је како прилазимо стваралаштву, јер смо одговорни и ту је мој позив да се вратимо својим прецима, који су водили рачуна о томе како стварају и зашто стварају, јер су знали да све то наслеђујемо од њих. Тако би требало и ми да чинимо, да одговорно стварамо, у томе је суштина – рекао је Асим Сарван.   

БОГ НАС ЈЕ СТВОРИО КАО АКТ ЛИЧНЕ СЛОБОДЕ И ЉУБАВИ

Порука двоструког албума Асима Сарвана је да је човек, као неко ко је створен по Божјем обличју, стваралац, да је створен за стваралаштво, да је основа људског постојања константно стваралаштво, нагласио је теолог Јован Благојевић.

– Нажалост, стваралаштво може да се трансформише и у деструкцију. Човек не може да буде неутрално биће, или је стваралац, или је неко ко уништава. Потреба за конформизмом је свуда присутна, мислим да је потребно баш супротно, минимализам, у било ком смислу. Можда је најбоље да нађемо време да се зауставимо, да можемо да ослушнемо ствари које се дешавају око нас и у нама самима. Мислим да свет, који је константно ужурбан, не дозвољава да осетимо моменат, који је у ствари потенцијал за стваралаштво. Данас је више него икада, у свету који је разорен деструкцијом, потребно да преиспитамо на којој смо страни – рекао је Благојевић.

Јован Благојевић је дипломирани теолог. Наставник је верске наставе у Београду. Вишегодишњи сарадник Радио станице “Слово Љубве”, оснивач Библијског културног центра, удружења које делује са благословом Његове Светости патријарха српског Иринеја. Аутор је већег броја научних и популарних радова, као и књига за децу и младе, и покретач и уредник часописа “Библијске студије”.

“Смисао стваралаштва је слобода”, ово је порука предавања, протканог духовном музиком, јер “Бог нас није створио по налогу и на основу или према пропозицијама неког закона, него, као акт личне слободе и љубави, и тиме трајно обележио наше биће”.

Н. Р.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.