Društvo

ТЕСТИРАЊЕ НИЈЕ БАУК!

САВЕТИ РОДИТЕЉИМА ЂАКА ПРВАКА ИЗ ПЕДАГОШКО-ПСИХОЛОШКЕ СЛУЖБЕ ОШ „МИЛИЦА ПАВЛОВИЋ“

Један од најзначајнијих догађаја, упис деце у први разред, који је почео 1. априла, у породици је често везан за недоумице и стрепње како ће будући првак проћи тестирање и разговоре са психолозима и педагозима. Преносимо препоруке психолога Лидије Ћирковић и педагога Драгане Радмилац из Основне школе „Милица Павловић“.

Тестирање обухвата разговор са дететом, са којим се процењује његово предзнање, памћење, опажање, пажња, утврђује се развијеност дететове графомоторике, начин мишљења и закључивања, емотивна и социјална зрелост… Пре тога обавља се разговор са родитељем, како би се сагледао социјални и образовни статус детета. Ови разговори трају од 20 минута до сат времена.

– Деца се не испитују о нечему што се може научити за два, три дана, нити се проверава степен знања из школских предмета (рачунање, писање), већ се испитује способност да дете та знања усвоји и примени. Родитељи, пре свега, треба деци да кажу да ће на тестирању цртати, разговарати, решавати неке задатке, да ће нешто знати, а нешто не. Важно је да родитељ каже детету да буде пажљиво, али да сме и да погреши. Тако му јачају самопоуздање и омогућавају да слободно покаже оно што зна – наводе Ћирковић и Радмилац.

Главни савети родитељима будућих првака су да на тестирање дођу одморни, да не застрашују дете, да му објасне како долазак код психолога и педагога није баук.

– Битно је и да родитељи буду смирени, чак и ако дете има трему или отпор од доласка на тестирање. Уколико дете има здравствене сметње или сметње у психомоторном или социјалном развоју треба да нас обавесте. На тај начин будући учитељ, педагог и психолог могу олакшати адаптацију детета на школску средину, уз примену одговарајућих метода у раду. Важна је активна и искрена сарадња родитеља са нама – наглашавају у Педагошко-психолошкој служби ОШ „Милица Павловић“.

Након тестирања родитељи добијају информацију о понашању и постигнућу детета, о томе које су јаке и слабе стране детета, као и одређене савете за полазак у школу.

Упис у први разред и тестирање деце почиње 1. априла и траје до 31. маја. У први разред уписују се деца рођена од 1. марта 2014. до 28. фебруара 2015. године. Родитељи могу заказати термин за упис и тестирање електронским путем преко еУправе, покретањем услуге еЗаказивање. 

Сва документа потребна за упис, укључујући и уверење о предшколској настави, школе прибављају електронски по службеној дужности.

В. Т.

Фото. Ђ. Чоловић

САВЕТИ РОДИТЕЉИМА ПРАВАКА

– Подстичите дечију радозналост и позитиван однос према учењу и поласку у школу.

– Причајте са децом о различитим темама и читајте им како би обогатили речник.

– Посетите логопеда, јер је правилан изговор гласова важан за писање и читање.

– Учите дете да уочава разлике између предмета по боји, облику, дебљини.

– Помозите детету да вежба моторику прстију и шаке слагањем пазли, коцкица, пребирањем пасуља и пиринча, везивањем пертли…

– Помозите детету да вежба пажњу и концентрацију, да запажа околину, препричава приче, догађаје и филмове.

– Дозволите детету да постане самостално и да може да буде одвојено од вас.

– Учите дете да уме да поднесе пораз кроз игре „не љути се човече“, шах, карте.

– Развијајте радне навике код деце, задужењима према њиховим могућностима.

– Учите дете да поштује правила и уважава друге око себе.

– Дајте детету реалну слику школе, укажите на лепе ствари и обавезе које ће имати.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.