Uncategorized

ПРИЧА О ПРАВИМ ВРЕДНОСТИМА

Писмо Иване Андрејић, наставника математике у Гимназији у Чачку, које је упућено и објављено на сајту Школске управе Чачак, с великом радошћу објављујемо у целости и на нашем порталу, јер је реч о заиста дивним и младићима за сваки пример својој генерацији. У недавном разговору са Добрицом Јанковићем, као ђаком генерације Гимназије, сазнали смо пуно о успесима које је ређао, али и уочили да не пропушта да помене и постигнућа свог школског друга, а сада и колеге на факултету Вука Лужанина. Они су, како истиче њихова професорка „засигурно наши најуспешнији математичари у последњој деценији“.

Ово је прича о правим вредностима…

Професор сам математике у Гимназији у Чачку и сматрам да би било јако лепо да колеге, просветни радници, буду упознати са успесима на државним такмичењима наша два бивша ученика, сада студента прве године Електротехничког факултета у Београду. Наиме, баш захваљујући наградама које су освојили још у трећем разреду, уписали су жељени факултет са максималних 100 поена и без полагања пријемног испита. У питању су Добрица Јанковић, који је био други ђак генерације, и Вук Лужанин, који је на тој листи био рангиран као четврти ученик. Морам споменути њихова одличја из области математике, али ћу нагласити да су у питању свестране личности и учесници и освајачи награда на многобројним другим такмичењима.

Добрица Јанковић је у првом разреду освојио друго место на Државном такмичењу из математике, у другом разреду је остварио пласман на поменуто такмичење, а у трећем и четвртом разреду је оба пута заузео треће место. У четвртом разреду је на Државном такмичењу талентованих ученика средњих школа из области математике такође заузео треће место. Вук Лужанин је у трећем разреду заузео друго место на Државном такмичењу из математике, а у четвртом разреду треће место на поменутом такмичењу. Када је у питању Државно такмичење талентованих ученика средњих школа из области математике, у трећем разреду је учествовао, а у четвртом и заузео треће место на том такмичењу. Та два бивша ученика наше школе су засигурно наши најуспешнији математичари у последњој деценији и, по мом скромном мишљењу, заслужују барем мало простора у медијима да се о њима, као младим особама са правим системом вредности, који је у ово тешко време заиста раритет, и чује.

Оно што бих посебно нагласила то је да су та два млада господина и најбољи пријатељи, тако да је ово једна лепа прича и о другарству. Као њихов ментор у Регионалном центру за таленте, а и као Вуков професор у претходне три године, имала сам прилику, што кроз редовну наставу, што кроз ваннаставне активности и припреме за такмичење у Регионалном центру, да их ближе упознам и самим тим и дођем на идеју да напишемо заједнички текст на тему њихове мотивације, успеха, награда. Сматрам да је јако битно експлицитно нагласити које су све награде освојили на такмичењима из математике, јер можда на тај начин и други ђаци, подстакнути њиховим успесима, добију додатну мотивацију. Живимо у мору „инфлуенсера“ који најчешће пропагирају лажни морал и погрешан систем вредности, а ови момци су заиста понос наше Гимназије, а и нашег града. Заиста се надам да ћете препознати важност да ова прича допре до што већег броја људи (у смислу популаризације математике, а и освешћивања).

Срдачан поздрав,

Ивана Андрејић, наставник математике у Гимназији у Чачку

2 thoughts on “ПРИЧА О ПРАВИМ ВРЕДНОСТИМА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.