Фото: Александра Тодосијевић
Društvo

Тропске ноћи, врели дани

ИЗВОР: РТС

Највиша дневна температура за данас прогнозирана је за Београд, Нови Сад, Крагујевац и Неготин – 38 степени. Најхладније биће на Копаонику – 23 степена, а на Златибору ће се жива у термометру кретати до 31. подељка.

Метеоролози за данас прогнозирају претежно сунчано и веома топло. Дуваће слаб и умерен ветар, југоисточни и источни.

Фото: Александра Тодосијевић

Највиша температура износиће 38 степени, и то у Београду, Новом Саду, Крагујевцу и Неготину. Степен мање биће у Нишу и Лозници.

Лакше ће бити онима који су на планинама. На Златибору ће у хладу бити до 31 степен, а на Копаонику до 23 степена.

Због веома високих температура, у највећем делу земље на снази је црвени метео-аларм што значи да су временске појаве таквог интензитета да могу бити веома опасне по безбедност људи и животиња.

Прогнозирана је и врло висока вредност УВ индекса, што значи да се треба клонити сунца у најтоплијем делу дана, а ако излазите, обуците лагану одећу од природних материјала, понесите шешир и намажите крему са заштитним фактором.

Тропски талас наставља се и у наредним данима, а максимална температура ће износити и 40 степени. У урбаним срединама очекују се тропске ноћи.

Могући нервоза, замарање и смањена концентрација

Очекивани даљи пораст температуре ваздуха може условити тегобе код хроничних болесника и осетљивих особа, па им се препоручује да се придржавају савета лекара и смање физичке напоре. Могући су нервоза, замарање и смањена концентрација. Потребна је адекватна заштита од УВ зрачења, као и појачана опрезност у саобраћају.

Препорука је да се најмање два сата дневно борави у климатизованим просторијама. Ако немате клима уређај код куће, правилним коришћењем вентилатора можете расхладити свој дом.

Лекари препоручују да се уноси више течности, као и да се конзумира више лаганијих оброка.

Ако вежбате, за то определите ране преподневне часове, или вечерње сате.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.