Zdravstvo

U bolnicama nema ko da leči

Izvor: Beta
U bolnicama nema ko da leči

Novi sindikat zdravstva Srbije ocenio je danas da je situacija u zdravstvu katastrofalna, da su zdravstvene ustanove neuslovne za rad i lečenje pacijenta, da higijena nije na adekvatnom nivou, a da je najveći problem to što nema dovoljno lekara i medicinskih sestara.

Predsednik sindikata Živorad Mrkić rekao je da kliničke centre treba renovirati, što su predstavnici vlasti ranije najavili, ali da je, po Mrkićevim rečima, problem što u njima neće imati ko da radi, jer Srbiji nedostaje medicinsko osoblje.

U ovom trenutku zdravstvenim ustanovama nedostaje osoblje, a nema dovoljno ni inovativnih lekova, bolnice su prljave i leglo su zaraza, a ono malo osoblja što je ostalo u bolnicama pada sa nogu od posla, a uz to trpe i mobing„, kazao je Mrkić.

On je rekao da su zbog takvih okolnosti žrtve oni koji rade u tim ustanovama, i pacijenti i njihove porodice koji moraju da traže raznorazne načine za lečenje.

Mrkić je kazao da sve više mladih stručnjaka odlazi iz zemlje, a ukazao i na trend odlaska iz javnih ustanova u privatne.

Član sindikata, doktor Jovica Stojanović iz Vranja rekao je da je prošle godine tendenciju da ode iz zemlje pokazalo 180 mladih stručnjaka iz tog dela Srbije koji su dobili „sertifikat o dobrom glasu što je jedan od početnih koraka za odlazak“.

On je kazao da je u januaru tendencija za dobijanje tog sertifikata veća nego prethodne godine.

Kako je na konferenciji za novinare u Medija centru u Beogradu rečeno, postoje deklarativna ustavna i zakonska prava na zdravstvenu zaštitu, ali se ona u stvarnosti ne primenjuju, a prava pacijenata se „krše“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.