Društvo

U ČAČKU ODRŽANO POLUFINALNO TAKMIČENJE ZA NAJBOLJU TEHNOLOŠKU INOVACIJU SRBIJE 2019.

Tri najbolje plasirana tima u čačanskom polufinalu, IMP Tehna, Propokan Pro i Anora, pridružiće se pobednicima novosadskog polufinala, 21. decembra u studiju RTS-a u Košutnjaku, gde će se u finalu boriti za titulu najbolja inovacija u Srbiji za 2019. godinu

U Regionalnom inovacionom Startap centru NTP Čačak održano je drugo polufinalno takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju u Srbiji 2019. Organizator takmičenja je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a za realizatori su Tehnološko-metalurški fakultet iz Beograda, Fakultet tehničkih nauka iz Novog Sada, Privredna komora Srbije i Radio televizija Srbije. 

– Najvažnije je da se sa završetkom takmičenja, ne završava njihovo učešće u realizaciji inovacije i njihovog prisustva na tržištu. Svih prethodnih godina imali smo rezultate kojima se možemo podičiti, veliki broj ekipa koje su učestvovale u ovom takmičenju realizovale su svoje inovacije i ostvaruju dohodak koji premašuje mnogo više od sredstava koje je država uložila za proteklih 14 godina – rekao je profesor dr Dragan Povrenović, koordinator takmičenja, napominjući da se Čačak posebno može ponositi, jer je prema broju stanovnika možda i najuspešniji grad na dosadašnjem takmičenju, s obzirom na to da je do sada imao pet finalista.

Misija takmičenja je promovisanje preduzetničke inovativne klime u Srbiji i pomoć potencijalnim i postojećim visoko-tehnološkim preduzetnicima/istraživačima, koji su spremni da sopstvene ideje i invencije pretoče u tržišno valorizovane inovacije.  

– Kriterijumi takmičenja su tehnička realizovanost i izvrsnost, nastup na tržištu, raspoloživost finansija za primenu, zainteresovanost klijenata, obezbeđeni dobavljači, distributeri, dobro uigran tim, dobra organizacija, dobra zaštita intelektualne svojine i nadasve koji se monopol znanja može ostvariti, profit koji će doneti, iz kog će se na kraju platiti porez i omogućiti napredak čitave zajednice – naglasio je profesor dr Vojin Šenk, koordinator takmičenja.

Takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju promoviše preduzetnički način razmišljanja i ponašanja tako što daje edukativnu i finansijsku podršku svojim takmičarima.

– Ovo takmičenje se održava po 15. put, a polufinalno takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju po prvi put je organizovano u Čačku. Organizovanjem ovakvih događaja promovišemo inovativnost i preduzetništvo, kroz primenu novih tehnologija. Želimo da budemo što aktivniji u zajednici organizacija koje pružaju podršku inovacijama i preduzetništvu zasnovanom na tehnološkom razvoju, da kao naučno tehnološki park budemo što jači i da izađemo u susret novim firmama i startap kompanijama koje će se razvijati i kroz našu podršku – naglasio je Mirko Pešić, v. d. direktora NTP Čačak.

Organizaciju polufinalnog takmičenja finansijski je podržala čačanska kompanija „INTERFOOD 60“.

 N. R.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.