Društvo

U ČAČKU USPEŠNO PREDSTAVLJEN PROGRAM FONDA ZA INOVACIONE DELATNOSTI

U organizaciji Regionalne privredne komore (RPK) Moravičkog i Raškog upravnog okruga, u četvrtak, 29. juna, organizovana je prezentacija programa Fonda za inovacione delatnosti, kako bi se vlasnici preduzeća podstakli da rade na istraživanju novih proizvoda, tržišta i tehnologija, što je jako bitno, kako za unapređenje njihovog poslovanja, tako i za razvitak celokupne privrede.

Kako je, inače, navedeno u javnom pozivu za Program sufinansiranja inovacija, zacrtani ciljevi Fonda za inovacione delatnosti su da svojim programima podstiče komercijalizaciju istraživanja i razvoja i dalji razvoj inovativnih kompanija, zasnovan na znanju, zatim uspostavljanje saradnje – partnerstava sa međunarodnim kompanijama ili organizacijama, povećanje broja tehnoloških kompanija i njihovu pripremu za dodatne investicione mogućnosti.

vesna step

Mihailo Jović iz “Alfako inženjeringa” je prisustvovao organizovanoj prezentaciji u prostorijama RPK u Čačku i prilično je ubeđen da će njihova firma dobiti sredstva Fonda za inovacionu delatnost, jer, kako kaže, imaju odličan projekat razvoja toplotnih pumpi, koji je veoma perspektivan. Reč je o veoma visokom ulogu, tako da bi novčana potpora Fonda za preduzeće bila od dragocenog značaja.

– Imamo nekoliko razvojnih projekata koji su arhivirani. Ovoga puta konkurisaćemo za sredstva za razvoj toplotnih pumpi, koje koriste prirodne, ali izuzetno opasne zapaljive gasove. To je samo po sebi rešivo i sa postojećim nivoom tehnike kroz povećanje stepena bezbednosti, ali ti gasovi nam daju mogućnost da otpadnu toplotu u tehnološkim procesima učinimo upotrebljivom korišćenjem toplotnih pumpi. Konkretno, to se može primeniti u pivari, gde otpadna toplota iznosi 50 stepeni. Utrošak električne energije u procesu oplemenjivanja otpadne toplote je relativno mali, smanjuje se emisija toplote, koja je jedan od zagađivača – to je direktno, a indirektno se smanjuje emisija ugljen-dioksida, jer nećemo morati da zapalimo neki energent da bismo dobili potrebnu toplotu. Najveći evropski proizvođač kompresora nema iskustva u tome i nadamo se da ćemo dobiti sredstva koja su nam potrebna za realizaciju našeg projekta – istakao je Jović, dodajući da je u konkretnom slučaju reč o vrlo skupoj investiciji, za koju njihova firma ne može samostalno da obezbedi sredstva, jer je poznato u kakvom se stanju nalazi srpska privreda.

vesna strep 2

Kako je objasnio samostalni stručni savetnik Dane Atanasković, Fond za inovacione delatnosti je razvio programe ranog razvoja i sufinansiranja inovacija još 2011. godine. Reč je o prvim finansijskim instrumentima namenjenim podršci za razvoj projekata inovativnih preduzeća.

– Raspoloživa sredstva po ovom javnom pozivu su 2,7 miliona evra, koji dolaze iz buxeta Republike Srbije, odnosno sa razdela Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Program ranog razvoja namenjen je mikro i malim preduzećima koja posluju u Srbiji, starosti do tri godine i sa većinskim vlasništvom, odnosno projektima u najranijoj fazi razvoja. Program sufinansiranja inovacacija osmišljen je za inovacije u daljoj fazi razvoja, koje je potrebno prevesti na tržište, i potencijalni korisnici tih sredstava su mikro, mala ili srednja preduzeća – istakao je Atanasković, dodajući da, prema dosadašnjem iskustvu, za sredstva Fonda apliciraju i mala i srednja preduzeća, bez obzira na godine rada.

Program ranog razvoja je više namenjen mladim preduzećima, starosti do tri godine, ali postoji i značajan broj novoosnovanih preduzeća, koja se takođe prijavljuju za sredstva. Osim toga, tu su i preduzeća koja se prijavljuju za program sufinansiranja inovacija iz drugih industrija, a ne – Fond dodeljuje do 80.000 evra za jednogodišnje projekte, uz obavezno sufinansiranje u visini od 15 procenata od strane preduzeća podnosioca prijave, koje je apliciralo za sredstva, dok je za program sufinansiranja inovacija reč o dvogodišnjim projektima za koje fond dodeljuje do 300.000 evra, uz obavezno sufinansiranje od 30 procenata za mikro i mala , a za srednja preduzeća 40 odstovrednosti projekta podnosioca zahteva – naveo je Atanasković.

Kako je navela Gorana Tanasković, rukovodilac RPK Kraljevo – OJ Čačak, ovaj program je namenjen mikro i malim, a takođe i srednjim i velikim preduzećima, kako onim iskusnijim, tako i manje iskusnim.

– Naš cilj je, pre svega, da podstaknemo ona preduzeća koja tek kreću u razvoj da što više konkurišu za ovakve projekte, gde će sami sebi pomoći da dođu do onih kvalitetnih proizvoda kakve zahteva savremeno tržište. Gledajući trenutnu situaciju, na ovakve projekte se uglavnom osmele iskusnija preduzeća, koja imaju duži vremenski period poslovanja, koja već imaju izgrađenu tehnologiju i neke standarde u svojoj proizvodnji, tako da oni pospešuju i dalje svoj razvoj. Mi želimo, takođe, da zahvaljujući ovim sredstvima i ona preduzeća koja tek kreću u razvoj nađu svoje mesto na sve zahtevnijem tržištu, a posebno ako pretenduju da svoje proizvode plasiraju u inostranstvu. Mi imamo sklopljen ugovor sa TF-om, „Tetragon“ je već koristio sredstva Fonda, a sada za njih aplicira “Alfako inženjering”, tako da na području Grada Čačka imamo preduzeća koja ispunjavaju sve uslove za ovakve zahtevne projekte. Sredstva su izuzetno velika, s obzirom na to da 70 odsto bespovratnih sredstava dobijaju mikro i mala preduzeća, a 60 procenata srednja i velika preduzeća. Sredstva nisu zanemarljiva i preduzeće koje ima ideju o novom proizvodu, novoj tehnologiji i procesima zaista treba da konkuriše za ova sredstva – istakla je Gorana Tanasković.

Tanasković je takođe navela da čačanska privreda zadržava ostvareni nivo poslovanja u odnosu na ostale lokalne samouprave i da je za nju karakteristično to što je proizvodno orijentisana. Kako je objasnila, to zanači da je ona mnogo stabilnija na tržištu, nego neke druge vrste privrede, iako su njeni finansijski rezultat trenutno je manji u odnosu na neke druge.

– Bitno je da nemamo pad proizvodnje, izvoza i zaposlonesti. Podaci iz 2016. godine, u odnosu na 2015, a i sada, u prva tri meseca 2017, pokazuju da imamo povećanje u fizičkom obimu proizvodnje, u izvozu naših proizvoda, kao i blago povećanje zaposlenosti. Ako posmatramo neto lični dohodak, zbog čega nas vrlo često prozivaju, on nije mnogo veliki na teritoriji Grada Čačka, jer mi nemamo ovde neke mnogo značajne državne institucije sa izuzetno velikim zaradama zaposlenih. Naša privreda je proizvodno orijentisana, pa je samim tim i taj nivo LD-a malo niži u odnosu na neke druge opštine – rekla je Tanasković.

Krajnji rok za dostavljanje prijava je 1. septembar do 15 časova. Prijave se mogu dostaviti u elektronskoj i u štampanoj formi.

V. S.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.