Dragačevo Region

У ГУЧИ ОДРЖАНА КОНФЕРЕНЦИЈА ПОСВЕЋЕНА УНАПРЕЂЕЊУ ПОЉОПРИВРЕДЕ

У ГУЧИ ОДРЖАНА КОНФЕРЕНЦИЈА ПОСВЕЋЕНА УНАПРЕЂЕЊУ ПОЉОПРИВРЕДЕ

УЗ ПОМОЋ „СТРУКЕ“ ДО БОЉИХ ЕФЕКАТА ПРОИЗВОДЊЕ

У оквиру пројекта “Велика и мала привреда“, недавно је у сали Kултурног центра у Гучи одржана конференција под  називом „Унапређење пољопривредне производње кроз континуирано присуство агронома“. Програм финансира USAID, а реализује Удружење ACDI VOCA. Циљ пројекта „Велика, мала привреда“ је пружање помоћи малим пољопривредним газдинствима која се баве примарном производњом и прерадом да подигну своју продуктивност и профитабилност, посебно у неразвијеним регионима. Уз подршку Општине Лучани, конференцију је организовала чачанска Канцеларија за пољопривреду „Агро  логистик 032“.  

Осим пружања помоћи малим газдинствима која се баве примарном пољопривредном производњом и прерадом и доприноса развоју локалне средине, значајна компонента пројекта „Велика и мала привреда“ је  дигитализација, односно, употреба савремене информационе технологије која може да модернизује пољопривреду.

– На први поглед рекло би се да пољопривреда тешко може да се дигитализује, али, свакако, постоје сегменти пољопривредних активности који могу да обухвате примену тих савремених алата, како би се пољопривредницима у неразвијеним регионима омогућило да имају одрживу и профитабилну производњу. Посебна компонента нашег ангажовања јесте развој свих тих активности и подршка  пољопривредницима у неразвијеним регионима са посебним акцентом на укључивању све већег броја младих мушкараца и жена – рекао је Саша Рашковић, виши регионални координатор удружења ACDI VOCA.

Незаобилазна спона између пољопривредника и савремених технологија, као и код комуникације са различитим институцијама, јесу  пољопривредни саветодавци. Kанцеларија за пољопривреду „Агрологистик 032“ је на конференцији представила концепт „Мој агроном“, који подразумева да свако пољопривредно домаћинство има сервис стручне  службе, чиме се омогућује потпуни  развој свих потенцијала газдинстава , унапређење примарне производње, као и успостављање неке нове производње и повезивање са сродним фирмама.

– Већ неколико година баштинимо овакав вид комуникације са пољопривредницима, пре свега, пружајући им прилику да искажу своје потребе и размишљања, како бисмо на основу тога заједно идентификовали проблеме и дошли до адекватног решења у циљу одрживе производње. Са друге стране, наш циљ је да они схвате потребу присуства агронома у свом домаћинству, јер сматрамо да удруженим снагама можемо да мењамо пољопривреду Србије на боље. Нашаканцеларија од почетка тесно сарађује са Институтом за воћарство и Агрономским факултетом у Чачку и практично смо постали спона између тих високостручних научних институција и примарних  пољопривредних произвођача, како би у њихову производњу уткали најпрактичнија и најсавременија достигнућа у овој области, а опет све у складу са њиховим могућностима и самим тим на здравим основама – истакао је Милош Вујисић, директор Канцеларије за пољопривреду „Агро логистик 032“, посебно издвајајући као велики проблем данашњег аграра све изразитије климатске промене које неповољно утичу на развој гајених биљака, што нужно повлачи стално присуство агронома на терену.

– Климатске промене које су постале веома изражене у протеклих десетак година, утицале су да се исхрана и заштита биљака у значајној мери коригују и самим тим једно пољопривредно газдинство није у стању да само одговори на све те изазове. Управо због тога, наш циљ је да пољопривредницима омогућимо један комплетан сервис који ће им пружити одрживост њиховог домаћинства и опстанак на селу – објашњава Вујисић. Он истовремено каже да пољопривредници данас постају све више свесни да путем неких шаблона више не могу да реше проблеме у својој производњи, што их нужно упућује да помоћ потраже од агронома.

Општина Лучани посвећује значајну пажњу развоју пољопривреде кроз различите видове подршке. Само у овој  години, из општинског буџета за подстицаје пољопривреди издвојено је 58 милиона динара.

– Ми смо у последњих пет година издвојили озбиљна средства за пољопривреду, почев од 2019. године када је тај програм износио 29 милиона динара. Из године у годину, та средства су се повећавала и ми смо за неких пет година за пољопривреду издвојили близу 250 милиона динара, што је, мора се признати, значајна цифра. Суштина данашње приче о одрживој пољопривредној производњи је нешто што, свакако, морамо да потенцирамо међу пољопривредним произвођачима, посебномладим људима. Јако је битно да схвате колико је важно да буду одрживи, јер само одржива пољопривредна производња може бити профитабилна и само је то прави пут опстанка и села и људи на селу и само је то исправно. Бављење темом одрживе производње и достизања нивоа одрживости произвођача у садејству са субвенцијама које одобравају локалне самоуправе или Република добија потпуни смисао – истакао је Милош Јовичић, заменик председника општине Лучани.

О актуелним темама у области воћарства на панелу су говорили др Иван Глишић, ванредни професор Агрономског факултета у Чачку и др Дарко Јевремовић, директор Института за воћарство.

В. С.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.