Društvo

U JEŽEVICI OSNOVANO UDRUŽENJE „EVGENIJA“

Ježevčanke su odlučile da u selu urede život, svoj i svojih porodica. Da se ne shvati pogrešno, računaju one i na pomoć drugih, koja će dobro doći da ostvare sve ono što su zamislile. Za početak su polovinom juna osnovale udruženje „Evgenija“, sa namerom da uključe što veći broj meštanki u sve ono što može poboljšati uslove života u tom podjeličkom selu, desetak kilometara udaljenom od Čačka. I one koje su pokrenule celu priču, Katarina Spasojević, Nataša Vujašević, Snežana Subotić i Danijela Joksić, bile su pomalo iznenađene dobrim odzivom i energijom ženskog dela sela.

Ideja se rodila prošle godine, kada je Savet mesne zajedinice odlučio da organizuje manifestaciju „Kačamakijada“. Želja organizatora bila je da se pokrenu svi meštani, pre svega da se zainteresuju mladi ljudi. I da u ovo selo, bogate prošlosti i zanimljivih ljudi, dođu opet oni koji su, u potrazi za „boljim“ životom, davno otišli iz tog kraja… Ali i zainteresovani iz Čačka i drugih gradova… Sve to se ostvarilo, stigli su i gosti, koji nikada do tada nisu bili u Ježevici. Već na toj prvoj manifestaciji osetilo se jedinstvo i dobro raspoloženje među domaćicama, koje su svoje specijalitete besplatno služile posetiocima.

Shvatili smo da se prvo moramo sami pokrenuti, a onda će i lokalna samouprava pomoći i ulagati u sve ono što život na selu čini lepšim i lakšim. Odziv žena koje su se na razne načine uključile u organizaciju bio je veliki, tako da smo znale da moramo napraviti udruženje, kako bismo ostvarili sve druge zamisli – kažu za „Čačanski glas“ Katarina Spasojević, predsednica MZ i Nataša Vujašević, sekretar.

Kačamakčijada

Danijela Joskić, rođena Beograđanka, predsednica je udruženja, koje je ime dobilo po kneginji Milici, ženi kneza Lazara, (Evgenija je bilo njeno monaško ime). Danijela voli selo i priroda je bila jedan od razloga što je postala Ježevčanka pre osam godina, kada se udala u rodno selo svog oca. Zaštita prirode je samo jedna od brojnih ideja ovih žena. Njihova želja je da se pokrene organizovaniji seoski turizam, kroz koji bi i meštanke svoje rukotvorine i domaće proizvode „pretvorile“ u ponudu za šire tržište… Nekada su u selu bili ponosni na reku, na kojoj je bilo 20 vodenica, a sada se, zbog brojnih divljih deponija, obale ne vide od smeća. Zato je u planu i čišćenje korita Ježevačke reke, u koje će uključiti i najmlađe meštane. Sve ove aktivnosti vode do ispunjenja glavne ideje – da se u Ježevici napravi velika pešačka staza.

– Oko pet kilometara staze vodiće od manastira Ježevica do Grujinih livada, gde bi bilo izletište. Ko želi može pešačiti i dalje, jer bi preko Jelice staza mogla da bude kružna, oko 16,5 kilometara. Duž cele staze bi bio postavljeni mobilijar, table sa obeležjima – navodi neke detalje Danijela.

Zanimljiva je ideja da se izletnicima i turistima ponudi kompletan „meni“, odnosno, ukoliko žele, mogu zakazati ručak kod domaćica, članica udruženja. Svaka od njih bi spremala određenu vrstu hrane. Ukoliko neko želi, posluženje se može odneti na „noge“, odnosno do izletišta.

– Na ovaj način uključile bismo veliki broj meštanki, svaka bi imala svoje obaveze. Povezali bismo neke delatnosti kojima se one inače bave, vez, pletenje, tkanje, spremanje zimnice ili druge hrane… Organizovaćemo i radionice za neke zanate. Hoćemo da  sarađujemo i sa susednim selima, Banjicom, Slatinskom banjom… Tako bismo napravile jedinstvenu ponudu seoskog turizma. Uradile smo kompletni plan i predale ga u Turističku organizaciju Čačka, gde smo dobile obećanje da će nas podržati i uvrstiti u planove za sledeću godinu – iznosi Nataša. 

U međuvremenu je održano više sastanaka, kako bi se dogovorile o obavezama i planovima. Naravno, i o češćem druženju, ne samo u selu, već i na zabavama, izletima. Pa uz smeh kažu da već postoji jedna anegdota – da na nedavno priređenoj zabavi u jednom čačanskom restoranu jedino nije bila najstarija meštanka… Dodaju, naravno, da ih je bilo tridesetak, ali da su već mnoge zvale, zamerajući im što nisu pozvane.

Prema popisu iz 2011. godine, Ježevica je imala 1.250 stanovnika u 450 domaćinstava. Ipak, u poslednjih desetak godina i u ovom selu sve je manje ljudi, mnogi su se odselili… Otvaranje pogona preduzeća „B-eksport“ donekle je zaustavilo ovaj trend. U udruženju „Evgenija“ žele da svojim aktivnostima doprinesu da mnogi „kupe povratnu kartu“. A možda će, kada one ostvare svoje ideje, neko poželeti da se nastani baš u Ježevici.

V. Trtović

PLANOVI

U poslednjih godinu dana uređene su neke veoma bitne stvari u selu. Najzad je rešen problem zamućenja vode na izvorištu „Srpske pećine“, sa koga se Ježevica decenijama napaja. Izvor je, kažu meštani, pravi božji dar, jer se, zaštićen šumom, nalazi u nezagađenom okruženju, ali je usled poplava 2005. oštećeno izvorište. Ove godine ugrađeni su filteri ispred rezervoara, a prema rečima Nataše i Katarine, ostalo je da se još zameni deo sekundarne mreže, koja je dotrajala. Veliki nedostatak je kanalizaciona mreža, koja je započeta još 2003. Oko 230 domaćinstava je priključeno na mrežu, ali još čeka oko 50, koji su potpisali ugovor i izmirili obaveze. U planu je da uskoro bude urađen krak do manastira Ježevica… Takođe, ostalo je da se rekonstruiše i put za Grujine livade, kako bi se selo bolje povezalo sa Dragačevom.

– To je i mnogo lakša deonica za vezu lučanske i čačanske opštine. Od manastira do jeličkog vrha Torlak je svega sedam kilometara! Put izlazi pravo na Jelicu, potpuno je bezbedan, jer nema litica, odrona i krivina. Potrebno je da se urade zemljani radovi, a u kasnijem periodu, u skladu sa mogućnostima, i da se asfaltira. Delom tog puta išla bi i pešačka staza – kaže predsednica MZ Ježevica Katarina Spasojević.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.