Društvo

У ОШ „СВЕТИ САВА“ ПРОДАЈНА ИЗЛОЖБА – ОД ЦВЕЋА ДО КЛУПЕ

Радост стварања и поклањања! Управо то су осетили мали баштовани, ученици петог разреда Основне школе „Свети Сава“ у Атеници. Заједно са својом наставницом биологије Маријаном Марковић данас су испред своје школе организовали продајну изложбу украсног биља које су претходних месеци сами пелцерили, засадили, а онда неговали, гледали како расте… Повод је, свакако, Дан жена, али је ова активност, признају, била од вишеструке користи. Ово је део пројектне наставе биологије, а од новца који су зарадили, ученици су одлучили да купе клупу за двориште.

Реализација пројекта почела је пре неколико месеци. Ученици V/1 и V/3 су разменили пелцере које су донели од куће, заједно их засадили… Било је и неуспеха, али, све у свему, задовољни су резултатима. Наставница Марковић истиче да су ученици показали добро интересовање за овакав облик наставе, а то се видело и по нестрпљивости да своје биљке покажу на овој продајној изложби.

– Учили су како се гаје биљке, како да брину о њима, пратили су како расту, фотографисали су их сваких седам дана, писали белешке… Део оцене је њихов труд и рад. Циљ целог пројекта је да ђаци науче процес бриге о живом бићу. Па ако је и увела биљка, схватили су да тај процес није једноставан. На овај начин уче се и одговорности. И саксије су њихових руку дело… Сада цвеће које су сами узгајали могу и да поклоне и обрадују своје мајке, баке или да их продају – рекла је Маријана Марковић.

Многи „цвећари“ су желели да кажу реч-две о овој акцији. Милош Шушић описао је цео процес, а посебну радост му је причињавало да гледа како биљка напредује. Хелена Јелић је гајила „кинеску парицу“, сазнала је и неке нове податке и занимљивости, потрудила се да цвеће баш буде лепо, а да је успела доказ је да је убрзо нашла купца! Никола Шиљковић гајио је чуваркућу, није му било тешко да се брине о пелцеру који је узео од своје мајке…

Идеја да се од новца који сакупе продајом цвећа купи једна клупа за школско двориште потекла је од ученика. Биће то њихова клупа, али ће, наравно, моћи да је користе и остали ученици.

В. Т.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.