Društvo

U PRVOJ DEKADI APRILA POJAČAN PROMET ROBE NA ZELENOJ PIJACI U ČAČKU

NAJTRAŽENIJE KVALITETNO POVRĆE IZ ČAČANSKIH PLASTENIKA!

Ponuda sezonskog i ostalog povrća na čačanskoj zelenoj pijaci je sa dolaskom toplijeg vremena postala bar za nijansu bolja, jer su ovdašnji vredni povrtari za svoje verne potrošače pripremili veoma kvalitetne, tek stasale proizvode iz svojih plastenika. Iako se očekivalo da će raskošniji izgled tezgi tokom prvih aprilskih dana doneti i daleko bolji promet, tražnja za povrćem i voćem je bila prilično loša, da bi se vidno popravila tek uoči vaskršnjih praznika.

Pijačni prodavci kažu da je prodaja poljoprivrednih proizvoda u prošlom mesecu bila slabija, nego u istom periodu prošle godine, što je, kako procenjuju, rezultat hronične besparice koja vlada u narodu. U prvoj dekadi aprila zabeležena je nešto bolja tražnja za poljoprivrednim proizvodima, prvenstveno zahvaljujući pripremama za vaskršnje praznike, jer su vredne čačanske domaćice navikle da daju svoj maksimum, kako bi njihove trpeze tokom prazničnih dana bile najbolje. Kako ističe Vera Robajac, poljoprivrednica iz Prijevora, najudarniji pijačni dan uoči Vaskrsa bila je subota, iako je zelena pijaca bila otvorena i na Veliki petak.

– Najtraženiji proizvodi sa pijačnih tezgi bili su spanać, salata, mladi kupus i luk. Kupovali su se i drugi poljoprivredni proizvodi, koji su veoma bitni za svaki dobar praznični ručak. Paradajz i krastavac su bili slabije traženi, jer su ovi artikli još uvek uvozni, što diktira i jaču cenu, tako da su se kupci uglavnom orijentisali na sveže i vrlo kvalitetno povrće koje je stasalo u plastenicima čačanskih povrtara – navodi Vera.

Vera Robajac iz Prijevora objašnjava da je promet na zelenoj pijaci u poslednjih nekoliko godina daleko lošiji najvećim delom zbog ekonomske krize i smanjene platežne sposobnosti građana. Mnogi od njih robu plaćaju platnim karticama ili čekovima, pa su svoju staru naviku da povrće i voće pazare na zelenoj pijaci zamenili odlaskom u megamarkete.

Оставите одговор