Društvo Grad

У СЛУЖБИ ХУМАНОСТИ

ЦРВЕНИ КРСТ ЧАЧАК ОБЕЛЕЖИО 148 ГОДИНА ПОСТОЈАЊА

У уторак, 6. фебруара, обележено је 148 година постојања Црвеног крста у Србији, а међу првих 35 пододбора формираних 1876. године у тадашњој Кнежевини Србији био је и пододбор Црвеног крста у Чачку. Српско друштво Црвеног крста основано је на иницијативу др Владана Ђорђевића, угледног војног лекара, у Дворани београдске општине. Управу је чинило неколико угледних грађана тадашње Србије, а за првог председника изабран је митрополит Михајло Јовановић.

Наташа Цвијовић, секретарка ЦК Чачак

Наравно, и чачански Црвени крст је, у уторак 6. фебруара, са неколико активности обележио 148 година постојања у служби хуманости. У просторијама Црвеног крста организована је обука прве помоћи за запослене, а активисти су посетили социјално угрожене породице из три села, углавном старачка, самачка домаћинства, којима се последње две године указује посебна пажња и помоћ.  

– Организовано је и добровољно давање крви у Културном центру, што је уобичајена акција уторком. У току 2023. године смо забележили дивне резултате, односно висок коефицијент учешћа наших грађана у прикупљању крви. Укупно смо прикупили 4.215 јединица, а наш циљ је био 4.200 јединица крви. Такође, у оквиру предмета филозофија, група матураната је присуствовала часу на коме се говорило о хуманим вредностима и волонтеризму, о свим активностима које могу да помогну да се олакша људска патња, што и јесте основна мисија Црвеног крста – рекла је секретарка Наташа Цвијовић.

Према њеним речима, у току је и обука прве помоћи за ученике трећег и четвртог разреда основних школа на сеоском подручју, а ускоро ће почети циклус и у школама на градском подручју:  

– Сви ће бити окупљени у мају, када ће бити организовано градско такмичење у познавању прве помоћи. Није реч само о надметању да ли је неко стекао боље или слабије вештине, већ да се деца друже, да размењују информације, да развијају свест и способности да некоме помогну, што и јесте и наш циљ.

Посредством Међународног комитета Црвеног крста и Црвеног крста Србије, 20 породица са подручја Града Чачка је недавно добило новчану помоћ, на основу мапирања чачанског Црвеног крста.

– Активисти Црвеног крста су много присутни на терену. Посебно смо “видљиви” када се догоде елементарне непогоде, као што су биле поплаве. Поред Цивилне заштите, Црвени крст буде први на терену да пружи прву, најважнију помоћ грађанима, у складу са оним чиме располажемо. Дакле, реч је о једном великом систему, у Србији постоје 183 организације Црвеног крста. Покушавамо да постигнемо што боље резултате с обзиром на то да имамо добре услове, захваљујућу и помоћи Града Чачка, Црвеног крста Србије, наших донатора, пријатеља и волонтера, без којих не бисмо могли да радимо – нагласила је Наташа Цвијовић.

Н. Р.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.