Društvo

У „ЗРАЧКУ“ РЕАЛИЗУЈУ И РАДИОНИЦУ МАКРАМЕА

ЈЕДНОСТАВНА И КОРИСНА ТЕХНИКА ВЕЗИВАЊА ЧВОРОВА

Владимир Радуловић, индустријски дизајнер у пензији, већ годинама настоји да свима који то желе приближи макраме – древну технику везивања чворова, којом се могу направити бројни употребни и украсни предмети, као и права мала уметничка дела. Једноставност стварања овом техником подстакла га је да предложи руководству Центра за пружање услуга социјалне заштите „Зрачак“ да у овој установи одржи радионицу. Веома брзо је постигнут договор. Радуловић је донео опрему, која за ову технику није захтевна, а у „Зрачку“ су обезбедили неопходан материјал. Прошле седмице обуку је прошло четворо запослених, а од понедељка у радионице се укључило и неколико корисника.

Радионице се одржавају три пута недељно, трају по два сата и како Владимир каже, одржаваће се све док има потребе. Одабрано је да корисници уче да праве чворове са нитима у две боје, како би лакше савладали технику.

– Макраме је веома једноставна техника. С обзиром на то да се ради са обе руке, укључене су обе хемисфере мозга. Поспешује и развој моторике, што је посебно важно за особе са сметњама у развоју, али и за сву децу, будући да се у данашње време компјутера и мобилних телефона често занемарује физички рад рукама. Био сам вољан да ове радионице одржим и у чачанским основним школама, али, осим у једној, није било интересовања – каже уз жаљење Владимир Радуловић.

Романи Лазовић, дефектологу групе, на први поглед је била тешка техника, али је брзо савладала, као и њене колегинице Мирјана, Србислава и Маја.

– Ово је новина за све нас. Али, већ после неколико часова, увиделе смо колико је макраме у употреби, а да не знамо. Већ размишљамо шта бисмо могле да направимо и за кућну употребну. Користићемо је, сигурно, и у „Зрачку“ и приватно. Сада имамо и прву радионицу са корисницима и они се одлично сналазе. Циљ је да обучимо и све оне кориснике, који имају капацитете за овакве радионице – каже Романа.

Милена и Јелена су међу првим корисницама које уче макраме. За обе је ово лепа и креативна активност, посебно што могу и код куће да је раде. Јелена каже да је њена покојна мајка знала да прави предмете од макрамеа и драго јој је што је добила прилику да и она научи ову вештину.

Рукотворине које праве сви заједно, красе простор „Зрачка“, па и домове суграђана, који су могли да их купе на недавној изложби у Градској библиотеци. Припремају украсе и за Васкрс, па ће бити и макраме предмета.

В. Т.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.