Društvo

УЧЕНИЦИ ИЗ ЧАЧКА ПОСЕТИЛИ ШКОЛУ У РУМУНИЈИ

УЧЕНИЦИ ИЗ ЧАЧКА ПОСЕТИЛИ ШКОЛУ У РУМУНИЈИ

Након што је удружење „Светосавске свечаностиˮ успешно реализовало пројекат „Српски свет, нови лидериˮ, када су угостили српску децу из региона са циљем очувања идентитета, наставила се сарадња са српским одељењем Технолошке гимназије у Новој Молдави у Румунији. Наиме, наставници и ученици ове школе угостили су ученике из ОШ „Ратко Митровићˮ и Музичке школе „Др Војислав Вучковићˮ из Чачка и приредили им занимљиве и поучне дане у својој земљи. 

Повезивање образовних установа успешно је реализовано у сарадњи и уз финансијску подршку кровне организације Срба у Румунији путем пројекта који носи назив „На Савином путуˮ.

Током три дана, од 22. до 24. септембра, организоване су заједничке приредбе, радионице цртања икона и прављења разгледница, као и посете српским манастирима: Кусићу, Златици и Базјашу, где су имали прилику да присуствују литургији у недељу ујутру. Наши ученици такође су наступили и на белобрешчанском „Грожђебалуˮ. 

Након узајамне посете, обе стране изразиле су жељу да се сарадња настави, а секретар Удружења грађана „Светосавске свечаностиˮ и наставница Тијана Петрић закључила је да је циљ Удружења да се и наредне године организује пројекат „Српски свет, нови лидериˮ у Чачку, али и да се са колегама из Румуније продуби сарадња која се до сада показала успешном и плодоносном.
                                                                 Приредила: Марија Миљуш

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.