Društvo

UČENICI OŠ „DR DRAGIŠA MIŠOVIĆ“ DONELI POMOĆ U KOLO SRPSKIH SESTARA

Među prvim dobrotvorima i posetiocima u novim prostorijama Kola srpskih sestara, u Ulici cara Lazara, bili su učenici drugog razreda Osnovne škole „Dr Dragiša Mišović“. Njih šezdeset doneli su u ovu humanitarnu organizaciju ne samo poklone, već i dobro raspoloženje.

U ruci svakog od njih bilo je nešto što su njihovi roditelji spremili za zimnicu. Danica i Milan rekli su nam da su poklone doneli za decu kojoj je pomoć potrebna. Marko Pešić nam je objasnio da su akciju nazvali „Tegla puna ljubavi“, a on je doneo krastavce i papriku, koje je i on pravio zajedno sa majkom i bakom.

Dok im je Bojana Jakšić, predsednica čačanskog Kola, pripovedala o dobrotvornom radu i slikarki Nadeždi Petrović, osnivaču jedne od naših najdugovečnijih i najaktivnijih humanitarnih organizacija, mališani su pažljivo slušali i odgovarali na brojna pitanja.

– Oko nas je mnogo onih čija nas tuga opominje, starih, bolesnih, dece bez roditelja… Svi oni imaju osmeh na licu, kada im nešto podarite… Od vaših poklona napravićemo lepe praznične pakete za njih. Moramo se učiti dobročinstvu, jer usrećiti nekoga je najlepši osećaj – objasnila im je ona.

A ispričala im je Bojana i jednu zanimljivu priču:

– U parku su se igrale dve devojčice. Ona siromašna je u pesku slagala kamenčiće. A druga je imala lutku, ali je htela da se druži… Pa joj je rekla: „Ja imam lutku, a ti nemaš.“ A prva devojčica joj je odgovorila: „A meni pada kišica na krevet, a tebi ne pada“.

Ivana Pantović, pedagog u OŠ „Dr Dragiša Mišović“, podsetila je da se novembar u toj ustanovi tradicionalno obeležava kao mesec humanosti. Među učenicima svih razreda organizuju se brojne akcije – prikuplja se garderoba, hrana, sredstva za higijenu, sprovodi se humanitarna prodaja kolača, a prikupljaju se i donacije za učenike te škole kojima je potrebna pomoć drugih…

– Jedna od akcija je i „Tegla puna ljubavi“, u kojoj učestvuju učenici drugog razreda. Ovu akciju opredelili smo za sve one o kojima brine Kolo srpskih sestara, neke poklone nosimo i u Crveni krst, a učestvujemo i u akciji „Osmeh na dar“ koju organizuju volonteri Kancelarije za mlade… – rekla je Ivana, ističući da deca rado učestvuju u ovim događajima, da dobro znaju šta znači humanost i solidarnost… Posebno je važno, kaže ona, da se humanost razvija kod učenika nižih razreda, jer tada usvajaju dobre osobine. U školi, inače, svako odeljenje pravi svoju „knjigu dobrih dela“ i na kraju školske godine listaju se ovi zapisi.

Slične akcije organizovaće se i u drugim čačanskim školama. Prema rečima Bojane Jakšić, planirano je da se pripremi i uruči oko 2.000 paketa za predstojeće praznične dane.

V. T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.