Dragačevo

UDRUŽENJE GRAĐANA „NAŠE DRAGAČEVO“ PREDLOŽILO OPŠTINI LUČANI MERE ZA POBOLJŠANJE POPULACIONE POLITIKE

Udruženje građana „Naše Dragačevo“ iz Guče predalo je Skupštini opštine Lučani, Veću i svim odborničkim grupama Predlog mera u oblasti pronatalne politike i mera za spas dragačevskih sela, a pred razmatranje budžeta za 2020. godinu.

U saopštenju se navodi da je predat i predlog Odluka o vantelesnoj oplodnji.

Iz Udruženja građana „Naše Dragačevo“ poručuju da Srbija odumire i masovno se iseljava, kao i da takav trend nije zaobišlo ni opštinu Lučani.

“Poslednjih dana 2019. i početkom 2020. godine opština Lučani će prema demografskim trendovima koje poslednjih godina pratimo pasti ispod 18.000 stanovnika, od čega će biti ispod 16.000 punoletnih. Samo u periodu od popisa 2011. godine do danas broj stanovnika Lučana pao je za gotovo 3.000 (prema popisu iz 2011. godine bilo je ukupno 20.894 stanovnika)”, ističe se u saopštenje.

Činjenica da je u školskoj 2019/2020. godini u Kotraži upisano svega šest đaka prvaka, u Kaoni isto toliko, u Viči devet, Goračićima 12, dok je u Guči upisano svega 27 prvaka, sve zajedno treba ozbiljno da nas zabrine.

Kako bi se demografska slika popravila, iz Udruženja građana „Naše Dragačevo“ između ostalog predlažu povećanje naknada za novorođenčad na teritoriji Lučana sa postojećih 30.000 na 60.000 dinara za prvo, 120.000 za drugo i 200.000 za treće i svako naredno novorođeno dete.

Takođe, jedna od mera je i usvajanje odluke o vantelesnoj oplodnji (VTO), odnosno da se pokušaj VTO finansira sa 360.000 dinara.

Između ostalog se predlaže proširivanje kapaciteta predškolskih ustanova, kao i da sva veća naseljena mesta dobiju igrališta za malu decu, sa neophodnim mobilijarom-opremom.

Predlaže se i otkup napuštenih i praznih seoskih domaćinstava i imanja za mlade parove koji žele da žive u Dragačevu, podsticanje otvaranja malih i srednjih proizvodnih i prerađivačkih pogona na seoskom području…

Iz udruženja pozdravljaju mere koje je lokalna samouprava uvela ove godine, a tiču se asfaltiranja seoskih puteva sufinansiranjem, u razmeri dva dinara lokalna samouprava – jedan dinar građani, kao i otvaranje Kancelarije za agrar pri Opštinskoj upravi, te značajnog povećavanja sredstava za poljoprivredne subvencije, jer su sve to, kako se navodi, vrlo pozitivne mere za lokalno stanovništvo.

Izvor: MNA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.