Dragačevo Region

УДРУЖЕЊЕ САМОУКИХ СЛИКАРА И ВАЈАРА ДРАГАЧЕВА ОВЕ ГОДИНЕ ОБЕЛЕЖАВА 50 ГОДИНА ПОСТОЈАЊА

УДРУЖЕЊЕ САМОУКИХ СЛИКАРА И ВАЈАРА ДРАГАЧЕВА ОВЕ ГОДИНЕ ОБЕЛЕЖАВА 50 ГОДИНА ПОСТОЈАЊА

ДРАГАЧЕВСКИ САМОУЧАРИ НАСТАВЉАЈУ СВОЈУ МИСИЈУ

Ове године ће Удружење самоуких сликара и вајара Драгачева обележити 50 година постојања. Поводом овог великог јубилеја, у 2024. години ће бити објављена монографија посвећена плодотворном раду и сјаним успесима Удружења, почев од његовог настанка, па све до данашњих дана. Паралелно са радом на монографији, биће обављене припреме за израду посебног каталога уметничких радова драгачевских самоучара насталих у протеклих 50 година.   

Удружење самоуких сликара и вајара Драгачева је чувар традиције и изворне народне уметности драгачевског поднебља. Његово деловање је уткано у суштину културног идентитета Драгачева, што и потврђује својим педесетогодишњим постојањем. Као такво, заслужје и своју монографију, сматра Снежана Костић, председник Управног одбора Удружења, од које је иначе и потекла сјајна иницијатива да се на једном месту сабере расположива грађа о стваралаштву драгачевских самоучара који су, чувајући и негујући изворне ликовне вредности и особености свог краја, утиснули снажан печат културном животу локалне заједнице. Удружење самоуклих сликара и вајара је за 50 година свога постојања окупило више од 70 сликара – земљорадника, професора, правника, лекара, домаћица, техничара, фризера, инжењера… Успоставило је добру сарадњу са бројним уметницима наиве у Србији и ван ње. Афирмисало се бројним колективним и самосталним изложбама и учешћем на смотрама самоуких ликовних стваралаца у земљи и иностранству, што је крунисано великим бројем признања, диплома и плакета.

– Радујем се што ће наше удружење ове године добити своју монографију. Дефинитивно, то ће за нас представљати велики успех! Ипак, ова велика жеља нам се највероватније не би остварила баш у години великог јубилеја да прошле године нисмо аплицирали за средства код локалне самоуправе, која је одобрила и подржала наш пројекат. Пројекат је подржала и Библиотека општине Лучани Гуча, тако што је са нашим удружењем склопила уговор о штампању монографије. Имали смо пуне руке посла, јер смо прикупили сву сву расположиву грађу за монографију, што је представљало веома захтеван посао. Радујемо се, јер ћемо израдом ове монографије за собом оставити писани траг као трајно сведочанство о унапређењу и развоју ликовног аматеризма на тлу Драгачева. Аматерско стваралаштво даје велики допринос јачању националног идентитета и осећаја припадности. Визија нашег Удружења је да настави рад, узимајући под своје окриље и младе људе који имају талента за ову врсту уметности. Монографија ће бити кључ за отварање наших врата и корак напред за будуће ликовне ствараоце, јер то дугујемо свима, који су својим посвећеним радом учинили да наше удружење постане препознатљиво обележје Гуче и Драгачева – рекла је Снежана Костић.

БОЈЕ И СКУЛПТУРЕ ЗА ТРАГ ВЕЧНОСТИ

Изузетна даровитост драгачевских уметника и машта дају особени печат њиховом уметничком изразу. Реч је о аутентичном и специфичном ликовном говору који се ослања на фолклор и традицију. Неизбежни мотиви су: радови у пољу, сетва, жетва, орање, берба, косидба, празници, обичаји, предања… Поједини чланови Удружења су изградили свој препознатљив сликарски и вајарски израз.

– Ликовни ствараоци из драгачевског краја свој унутрашњи свет и свакодневни живот спонтано избацују кроз ликовне изразе. Имају различит начин изражавања. Сваки од њих гради своју сопствену визију уметности и на свој начин дочарава реалност и њене тајне. Једни стварају дела аутентичне наивне уметности, други чине представнике народног реализма. Трећи стварају аутентична дела различитим ликовним техникама и спајају модерно са традицијом. Сви они имају специфичну обојеност поднебља и краја где живе, било да се ради о сликама на платну, рељефима или скулптурама у дрвету. Брижно негују обојеност поднебља и своје средине са пуно детаља и живих боја. Провејава специфични етнолошки и фолклорни дух народне приче, лирске песме и обичаја… – објашњава председница УО Удружења.

ВЕЋИ ГАЛЕРИЈСКИ ПРОСТОР ЗА САДА САМО САН

Сан чланова овог драгачевског удружења је да једнога дана обезбеде већи простор, галеријски опремљен, можда етно-кућу у Драгачеву, али се истовремено прибојавају да им се ова жеља неће тако брзо испунити, упркос чињеници да све више људи препознаје значај њиховог рада. Тренутно користе просторију која је више Клуб удружења. Није опремљена за галеријски простор, нема адекватно осветљење и мали је простор за галеријску поставку и експонате.

Чланови Удружења самоуких сликара и вајара Драгачева су за собом оставили веома успешну годину. Међу важније подухвате Удружења у прошлој години могу се убројити организоване радионице сликања у периоду од 15. марта до 28. јуна. Часове је одржавао професор Александар Илић који је завршио Академију примењене уметности у Београду. Радионица је имала 12 полазника и то су била деца старости до десет година.

– Традиционално, и у 2023. години смо били учесници Изложбе ликовног аматерског стваралаштва Моравичког округа у Дому културе у Чачку, где смо присутни више од 30 година.Своје радове смо приказали широј публици у емисији „Прело у нашем сокаку“ на Телевизији ХЕПИ. Учествовали смо и у свим културним догађајима које су организовали Културни центар Гуча и Туристичка организација општине Лучани. Чланови нашег удружења су своје радове изложили у Улици старих заната за време Драгачевског сабора трубача у Гучи. Наша галерија, која иначе ради уторком и петком, забележила је одличну посећеност у прошлој години. Имали смо највише посетилаца са стране. Долазила су нам и деца из Грачанице и Зубиног Потока са Косова, њих око 200, али и више од 300 малишана из београдских вртића – навела је Снежана Костић.

У Удружењу самоуких сликара и вајара Драгачева очекују да ће и 2024. година бити веома успешна, тим пре што их очекује много више изложби, штампање монографије и њено представљање, израда каталога…  Такође, у договору са Културним центром у Гучи, биће организоване изложбе уметничких радова појединих чланова Удружења током целе године. Планирана је и једна централна изложба уметничких остварења свих чланова Удружења у хотелу Нордик“ у Гучи и то је већ договорено.Успостављена је и сарадња са Културним центром Сурдулице око будуће изложбе. Удружење ће ове године добити и своју крсну славу, предстоји избор свеца којег ће славити, као и одређивање датума. Скупштина Удружења је прихватила и иницијативу да се, у сарадњи са члановима „Нашег Драгачева“, израде и поставе споменици пешчари драгачевским културним посленицима Ники Николи Стојићу и Јовиши М. Славковићу из Гуче.

Седиште Удружења самоуких сликара и вајара Драгачева је у центру Гуче, Улица Републике бр. 72, где се налази и Галерија са сталном поставком радова чланова Удружења. Чудесна лепота, изнедрена из стваралачког заноса наивних сликара Драгачева,  доступна је посетиоцима у Галерији Удружења, у којој се налази око 200 експоната: скулптура и икона у дрвету, слика (уље на платну, пастел, темпера, акварел, акрил, оловка у боји, туш…). Поред слика и скулптура, у Галерији су изложени и бројни сувенири: осликане трпезе, троношке, столице, капе шајкаче, флаше, варјаче, уникатни магнети, минијатуре, везене кошуље, кецеље, јастуци, чарапе…

Љубитељи наивне уметности могу да посете импресивну поставку дела чланова Удружења самоуких сликара и вајара у Музеју трубе у и холу Културног центра у Гучи.  

Рад Удружења се може пратити на друштвеним мрежама, на ФБ страници: Уметници Драгачева – Гуча.

В. Степановић

Фото: Архива Удружења самоуких  сликара и вајара Драгачевa

РЕЧ-ДВЕ О ОСНИВАЊУ УДРУЖЕЊА

Уметност у Драгачеву се појавила још у XIX веку захваљујући иконосликару Јанку Михаиловићу – Молеру из Негришора и каменоресцу Радосаву Чикиризу из Ртију. Драгачевска народна уметност се у континуитету може пратити од седамдесетих година двадесетог века. Њена појава се везује за почетак стваралаштва Удружења самоуких сликара и вајара Драгачева које су на иницијативу Нике Николе Стојића, основали културни посленици Драгачева 27. децембра 1974. године. Његови оснивачи су: Ника Никола Стојић, Предраг Радовановић, Јовиша М. Славковић, Вера Миловановић, Никола Ковачевић, Вера Радојичић, Славка Тошић, Зора Ђорђевић, Адам Ковановић, Миломир Радовановић, Слободан Лимић и Љубинка Станковић.

Удружење окупља самоуке сликаре и вајаре Драгачева и околине. Негује аматерско ликовно стваралаштво и традицију драгачевског краја, истовремено чувајући  и особени уметнички израз сваког свог члана.

Удружење данас има 34 члана.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.