Društvo

UDRUŽENJE „ZDRAV DUH“ I CENTAR „OGLEDALO“ POMAŽU OBOLELIM OD RAKA

Oboleli od malignih bolesti i ove jeseni imaju priliku da budu deo  terapijsko-edukativnih radionica, koje drugu godinu za redom organizuje Centar za lični rast i razvoj „Ogledalo“, u saradnji sa Udruženjem „Zdrav duh“. Projekat “Psihosocijalna pomoć i podrška osobama obolelim od malignih bolesti“, koji sufinansira Grad Čačak, realizovaće se od septembra do decembra ove godine.

Prošlogodišnje radionice bile su veoma uspešne, a polaznice su nastavile da se druže i posle završetka projekta. Nedavno, 17. jula, Udruženje „Zdrav duh“ i Centar „Ogledalo“ organizovali su odlazak u Planinarski dom PD „Kablar“. Druženje u isceljujućim predelima Ovčarsko-kablarske klisure trajalo je ceo dan, a za goste je, pored posete manastiru Nikolje, organizovana vožnja katamaranom. Ovo je bila i prilika za još jednu terapijsko-edukativnu radionicu, kojom dva udruženja i najavljuju projekat od septembra, a koje će i ove godine voditi psiholozi-psihoterapeuti DraganaTimotijević i Ana Miletić Milovanović.

– Radionice su usmerene na edukaciju u oblasti mentalnog zdravlja, kako bi se unapredio kvalitet života onih koji su lečeni od raka, a kroz razvoj ličnih veština i otpornosti, kao i kroz razvijanje mreže socijalne podrške. Predviđeno je da, ukoliko bude imalo interesovanja, budu organizovane i radionice za članove porodica obolelih od malignih bolesti, kao vid podrške i bolesnima i samim porodicama – objasnila je Dragana Timotijević.

Prošle godine za radionice u prostorijama „Ogledala“ prijavilo se ukupno 13 zainteresovanih, a na redovne sastanke dolazilo je desetak žena obolelih od raka. Provele su zajedno i Novu godinu, kada su bile gosti planinara „Kablara“. Tokom proleća i leta mnoge su nastavile druženje, neke su zajedno provele odmor na Zlataru ili na letovanju.

– Radionice imaju za cilj i razvijanje grupne podrške, jer svako, u skladu sa svojom snagom, može da pruži podrušku i pomoć drugoj osobi. To što je grupa nastavila da funkcioniše, da se druži i bez nas, stručnih lica, je veliki uspeh. Čak su u grupu doveli i dve nove žene, koje će učestvovati na radionicama od jeseni – rekla je naša sagovornica.

U prošlogodišnjoj grupi najmlađa polaznica ima 43, a najstarija 67 godina. Zainteresovani sve dodatne informacije mogu dobiti na brojeve telefona 064/2721078 i 064/1809649.

V. T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.