Društvo

УГИНУЛА СВИЊА БАЧЕНА У ШУМУ

КОМУНАЛНА МИЛИЦИЈА РЕАГОВАЛА У БРЕСНИЦИ

И поред свих обавештења и упозорења, опет се догађа да лешеви домаћих животиња заврше у природи, најчешће у рекама или у шумама. Тако се догодило и недавно у Бресници.

Наиме, Комуналну милицију, која је у саставу Градске управе за инспекцијски надзор града Чачка, 21. јула обавестио је један грађанин да је у шуми у Бресници бачена угинула животиња. Комунални милиционари одмах су изашли на терен и утврдили ко је одговоран. Починиоцу су издали прекршајни налог, а већ сутрадан, на основу издатог решења комуналне инспекције, Служба зоохигијене је уклонила угинулу животињу.

И како то већ често бива, уместо да буде плаћена само услуга ветеринара, који у случају угинућа домаће животиње мора издати потврду, прекршилац је морао да плати и ову, као и услугу Службе зоохигијене.

Како бисмо допринели да оваквих случајева има што мање, поново објављујемо правилан начин одлагања отпада:

Грађевински отпад (шут) – Од ЈКП „Комуналац“ може се изнајмити контејнер запремине седам кубних метара. За физичко лице које је корисник ЈКП „Комуналац“ и нема дуговања, цена је 2.500, док је та услуга за остала лица и привредне субјекте 8.100 динара. Контејнер се довози на адресу и остаје 24 сата, или од петка до понедељка. Овај отпад радници „Комуналца“ одлажу на одређену локацију у Прелићима.

Кабасти отпад (намештај, бела техника, електрични уређаји…) може се депоновати на више начина:

1) ако је реч о једној до две ствари, возило ЈКП „Комуналац“ ову врсту отпада преузима бесплатно од корисника на градском подручју. Подразумева се да је отпад у дворишту или испред стамбене зграде, јер радници нису дужни да улазе у објекат.

2) самосталним довозом на локацију ЈКП „Комуналац“, Улица Николе Тесле 42 (локација стари „Технос“), радним данима од 7-15. Депоновање се не наплаћује.

3) ако је потребно одвести више од две ствари, корисници могу платити изнајмљивање контејнера или мањег кипера. За физичка лица цена је 2.500, а за правна лица 8.100 динара.

Иначе, овај отпад се одлаже на опредељено место у кругу предузећа, где се одваја на делове, метал се продаје, а дрвенарија дроби и користи као агрегат за грејање просторија.

Аутомобилске гуме се третирају као кабасти отпад, односно могу се донети у круг ЈКП “Комуналац”, где се одлажу за даљи транспорт.

За свепотребне информације корисници се могу информисати на број телефона РЈ „Чистоћа“ 0325374055.

Вртни отпад (покошена трава, орезано растиње, лишће…) одлаже се у посуду за мокар отпад или у канту за смеће у домаћинствима. Количина тог отпада је ограничена величином посуда за одлагање смећа. Уколико га има много више од тог капацитета, може се наручити контејнер од седам кубних метара (по истим ценама као за кабасти отпад).

Пепео – Охлађен се одлаже у посуде за комунални отпад (мокар отпад). Корисници у индивидуалном становању  (у кућама) могу га одложити у своје канте, а у колективном становању (у зградама) у контејнере за мокар отпад (1,1м3, 7м3 и подземне контејнере).

Угинуле животиње – Уклањање лешева животиња са јавних површина и објеката за узгој врши РЈ „Зоохигијена“, позивом на број телефона 064 814 81 15. Ова услуга је бесплатна.

Отпад животињског порекла – СТРОГО ЈЕ ЗАБРАЊЕНО одлагати овај отпад у посуде ЈКП „Комуналца“. Како нам је речено, третирање таквог отпада није у надлежности тог предузећа.

Због недоумица око уклањања кабастог отпада или грађевинског шута грађани могу добити информације позивом на бесплатни број са фиксних мрежа: 0800 300 032 или позивањем централе и одабиром одговарајуће опције, на бројеве 032 557 82 02/ 032 557 82 03, као и позивањем РЈ ”Чистоћа” на број 032 537 40 55.

В. Т.

Фото: Комунална милиција, Градска управа за инспекцијски надзор града Чачка

ПРИМАРНА СЕЛЕКЦИЈА

У СУВИ ОТПАД спадају:све врсте пластике (ПЕТ амбалажа, фолије, кесе, џакови, стакло, папир, картон, алуминијумске конзерве и лименке, ситни дрвени предмети, керамика, текстил).

МОКРИ ОТПАД  представља нерециклабилну компоненту чврстог отпада и чине га материје које су погодне за компостирање (кухињски отпад, отпад са зелених површина, пепео, физиолошки отпад – пелене и хигијенски улошци ).

Примарно селектовани отпад се транспортује у Регионални центар за управљање отпадом ,,Дубоко“ где се врши завршна селекција (одвајање отпада по врстама материјала), а затим даље шаље у рециклажне центре.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.