Aktuelno Foto-galerija

UMETNOST RUDNIČKIH VIDIKA…

Druga Likovna kolonija „Galetovo sokače“, koja nosi naziv po objektu seoskog turizma u Brđanima, održana je od 11. do 13. avgusta, u organizaciji istoimenog etno sela i Udruženja stvaralaca likovne i primenjene umetnosti “Rudnički vidici” Gornji Milanovac. U okviru manifestacije, koju su podržali Opština Gornji Milanovac, Kulturni centar Gornji Milanovac i restoran “Norveška kuća”, organizovana je izložba slika i rukotvorina članova Udruženja “Rudnički vidici”, kao i izložba radova sa prošlogodišnje kolonije i kulturno-umetnički program u kome su učestvovali pesnikinja Branka Butarac, aforističar i pesnikinja Vera Pavić, frulaš Slobodan Vukićević (višestruki osvajač nagrada na Saboru frulaša u Prislonici) i aforističar i pevač Zoran Simović.

Slikari i slike

– Likovna kolonija “Galetovo sokače” je zamišljena kao svojevrsno druženje amatera slikara, pisaca, pesnika, glumaca, muzičara. Na prvoj likovnoj koloniji učestvovalo je sedam slikara iz Gornjeg Milanovca, a na drugoj devet, kao i dva gosta iz Beograda i jedan slikar iz Mošorina. Pored amatera, obavezno učestvuju i akademski slikari, jer nam je cilj da i ovu priliku iskoristimo da nešto naučimo i unapredimo sebe, kroz druženje i razmenu iskustva. Prošle godine je učestvovao slikar Branko Nikolić, a ove nam se pridružio i Dragan D. Mihailović. Za mesto održavanja kolonije izabrali smo objekat seoskog turizma, pre svega zahvaljujući vlansicima Mili i Draganu Paunoviću, koji su nam nesebično ponudili gostoprimstvo, a za uzvrat od nas dobijaju na poklon slike koje nastaju na koloniji. Pored gostoprimstva, “Galetovo sokače” nam pruža komfor i idealne uslove za rad, a ambijent sela i okoline je odlična inspiracija slikarima – kaže Qubiša Stanković, predsednik Udruženja “Rudnički vidici”.

Zajednicka slika

Organizatori napominju da je posećenost likovne kolonije bila na zadovoljavajućem nivou, a da je pored gostiju etno sela, posebnu pažnju meštana privukao i kulturno-umetnički program.

– Naše Udruženje i vlasnici etno sela će sve učiniti da likovna kolonija postane tradicionalna, da razvija i širi ideju amaterizma u umetnosti, kako likovnoj, tako i u drugim oblastima. Nadam se da će i opština, privrednici i druge organizacije prepoznati našu ideju i da će nam pomoći da manifestaciju podignemo na viši nivo. Ne mogu tačno da preciziram datum treće likovne kolonije, ali će najverovatnije biti organizovana u maju sledeće godine. Prva je bila u jesen, druga u leto, a treća će biti realizovana u proleće, da bi pružili slikarima mogućnost da dožive i ovo godišnje doba u specifičnom ambijentu etno sela – najavljuje Stanković.

Milan Bojovic i Lj. Stankovic

Za razvoj ne samo turizma, posebno seoskog, već i privrede uopšte, veoma je važna i saradnja sa predstavnicima udruženja meštana, čiji je cilj afirmacija civilnog sektora i napredak zajednice. Udruženje stvaralaca likovne i primenjene umetnosti i tradicionalnih zanata „Rudnički vidici“ osnovano je u aprilu, prošle godine, u Gornjem Milanovcu. Ovo Udruženje je osnovala grupa od desetak slikara i primenjenih umetnika, sa ciljem okupljanja i afirmisanja amaterskog stvaralaštva.

– Kada govorim o amterizmu, mislim na to da smo mi samouki stvaraoci, koji se ovim bave iz ljubavi prema umetnosti. Već prve godine postojanja zabeležili smo veliki broj nastupa na raznim turističkim i kulturnim manifestacijama u gradu i okolini, gde smo predstavili stvaralaštvo naših članova, a samostalno smo realizovali dve, već pomenute manifestacije. U realizovanju naših aktivnosti pomogli su nam Turistička organizacija Gornji Milnaovac, Kulturni centar Gornji Milanovac i mesne zajednice naše opštine – naglašava naš sagovornik.

Udruženje je ove godine prvi put apliciralo za sredstva iz donacija i dobilo 50.000 dinara od Opštine Gornji Milanovac. Pored toga, dobilo je podršku Kulturnog centra i Turističke organizacije, kao i donacije Etno sela „Galetovo sokače“, restorana „Norveška kuća“ i Specijalne bolnice „Banja Gornja Trepča“. Kako bi doprinelo razvoju turizma, Udruženje “Rudnički vidici” realizuje dve manifestacije, a to su “Ulica zanatskog srca” i Likovna kolonija  “Galetovo sokače”. Po prvi put ove godine, Udruženje će organizovati i treću manifestaciju, pod nazivom “Radionica ručnih radova, izložba ostvarenja članova udruženja “, na Rudniku, u okviru “Dečje nedelje”.

– Realizovali smo manifestaciju „Ulica zanatskog srca“, odnosno izložbu slika i rukotvorina, na Gradskom trgu, gde su nekad bile zanatske radnje Milanovca, a u cilju vraćanja starog duha gradu. Meštani nekadašnjeg grada Despotovica (današnji Gornji Milanovac) i sela Brusnice želeli su da razvijaju zanatske delatnosti. Upravo zbog toga smo organizovali izložbu slika sa prošlogodišnje kolonije, u sklopu koje smo obeležili „Dane Milutina Mijailovića“, i to u Domu kulture u Gornjem Milanovcu i u Banji Gornja Trepča. I nedavno smo održali drugu Likovnu koloniju „Galetovo sokače“ – podseća Ljubiša Stanković, dodajući da Udruženje trenutno ima 24 aktivna i jednog člana simpatizera, koji se bave slikarstvom, izradom dekupaža, predmeta od drveta, nakita i raznih suvenira, heklanjem, pletenjem i tkanjem, terakotom i sakupljanjem lekovitih bilja i pripremanjem biljnih preparata.

S obzirom na to da je seoski turizam u ovom kraju prepoznatljiv u Srbiji, naš sagovornik kao veliki ljubitelj prirode, smatra da treba maksimalno iskoristiti turističke potencijale ove opštine:

– U Opštini Gornji Milanovac postoji veliki broj domaćinstava, koja su se opredelila za ovaj vid turizma.  Geografski položaj opštine, klima i infrastruktura pružaju dobre uslove za ovu delatnost. Jedan od vidova poboljšanja ponude je možda i ovo što mi radimo. Nadam se da ćemo ubuduće biti još uspešniji, pre svega zbog ciljeva Udruženja, ali, naravno, i kroz raznovrsnu ponudu i povećanu posećenost etno sela “Galetovo sokače”.

Nela Radičević

Оставите одговор