Društvo Obrazovanje

УНАПРЕЂЕНЕ ВЕШТИНЕ КОМУНИКАЦИЈЕ

ЗАВРШЕНА ОБУКА ЕНГЛЕСКОГ ЈЕЗИКА ЗАПОСЛЕНИХ У ЛОКАЛНИМ САМОУПРАВАМА И ДОДЕЉЕНИ СЕРТИФИКАТИ

Прошлог четвртка, 11. маја, језичка школа “Blackbirdје организовала свечану доделу сертификата учесницима пројекта, под називомПодучавање енглеског језика запослених у јединицама локалне самоуправе са фокусом на практичне вештине потребне за ефикаснију комуникацију са ЕУ партнерима”. Пројекат је реализован у оквиру Удружења школа страних језика Србије “YALS”, уз покровитељство Амбасаде САД у Београду. У другом циклусу, који је трајао од октобра до маја, језичка школа “Blackbirdје успешно реализовала обуку у две групе. Циљ пројекта, у коме је учествовало 14 општина у Србији, је унапређење вештина комуникације на енглеском језику запослених у локалним самоуправама.

Поред тога што је био изванредан одзив полазника, обука која је реализована средствима Америчке амбасаде представљала је јединствену могућност за унапређење методике рада са одраслим полазницима, који су учили енглески за потребе стручног и личног усавршавања.

– Циљ пројекта је унапређење вештина комуникације на енглеском језику запослених у локалним самоуправама. У обуци је учествовало 15 полазника из Привредног суда и Института за воћарство. Настава је реализована са пуно ентузијазма, како полазника, тако и предавача, а утисци са часова су веома позитивни. Данас завршавамо други циклус обуке, који смо почели у октобру, презентацијама и доделом сертификата. Циљ обуке је био да се унапреде њихове вештине, посебно вештине говора, односно, изражавања на енглеском језику. Најважније је да ће полазници стечено знање моћи да искористе и на послу, а кроз презентације су показали како би представили свој град сарадницима из Европске уније – рекла је за наш лист Маријана Ћендић, професорка енглеског језика у школи “Blackbird” и реализатор наставе ове обуке.

Једна од полазница Марија Аџемовић, судија Привредног суда у Чачку, нагласила је да је курс изванредно организован:  

– Наравно, имали смо почетна знања која смо током ове обуке доста унапредили. Мислим да ће нам свима пуно значити у будућности, посебно у области упоредног права, што је врло значајно, на пример, за стечајну материју, где са колегама из иностранства можемо мејловима да се дописујемо, ако се нека имовина налази у иностранству и слично. Пуно ће нам значити и приликом путовања, као и током праћења семинара, иако имамо званичне преводиоце.

Александра Корићанац, истраживач сарадник у Институту за воћарство, сматра да ова обука није била само усавршавање енглеског језика, него и пословних вештина, вештина комуникације и презентовања, свега што је битно за каријеру:  

– Иако је курс трајао неколико месеци, стечена знања ће нам пуно значити у будућности. Добили смо доста информација, не само о пословном свету и начину комуникације на енглеском језику, него и о обичајима, историји и култури САД и Велике Британије. Било је занимљиво упоређивати са нашом традицијом и културом. Захвална сам што сам имала прилику да учествујем у овом програму и нагласила бих да ми је обука омогућила да упознам сјајне људе из нашег града, мислим да ћемо остати у контакту. Такође, боље сам упознала и своје колеге, јер нисмо имали прилику да разговарамо о многим темама. Заиста, много лепо искуство.   

Учесници обуке су захвални језичкој школи “Blackbird”, која је препознала потребе наше локалне заједнице и допринела реализацији овог пројекта, као и професорки Маријани Ћендић, на њеном залагању да полазници на занимљив и креативан начин усвоје и унапреде практичне вештине  енглеског језика, како у писаној, тако и усменој форми.

Н. Р.

Фото: Н. Р. и Архива школе “Blackbird”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.