Grad

УРЕЂЕНА И “ГРАДСКА РУПА”

АКТИВНОСТИ ЈАВНО КОМУНАЛНОГ ПРЕДУЗЕЋА “ГРАДСКО ЗЕЛЕНИЛО”

Центар града, као и Љубићки кеј, већ красе разнобојне цветнице, док бетонске дугачке жардињере солитерне биљке и цвеће, а лепшем изгледу целе површине доприносе топијари четинарских биљака у посебним формама, спиралним или кугластим. Осим што можемо уживати у цвећу раскошних боја, у бројним ронделама и жардињерама, у центру града је недавно уређен и простор код “Халк” банке, чувена “градска рупа”, а постављене су и цветне купе.

Дејан Ћосић, в. д. директора ЈКП „Градско зеленило“

Када је реч о партерном уређењу некада популарне “градске рупе”, Јавно комунално предузеће “Градско зеленило” је било задужено за озелењавање овог простора. Уместо високих стабала брезе, која су уклоњена из безбедносних разлога, јер нису била адекватан избор за “градску рупу”, постављено је ниско растиње, односно, овај простор сада красе лаванда, сезонско цвеће, калемљене топијарне форме, котонастер, евонимус.   

– Све смо декорисали са постављањем малча у боји, тако да смо нископартерно уређење завршили сада, а садњу дендро материјала смо оставили за јесен, пошто тренутно није адекватно време. У центру “градске рупе” биће посађено стабло атласког кедра које ће доминирати, а постављене су и жардињере у којима ће бити кугласте форме или ускопирамидални лишћари, како касније не би било проблема, као са брезама – каже Дејан Ћосић, в. д. директора ЈКП “Градско зеленило”, подсећајући да је недавно уређен и пролаз између робних кућа, који сада красе сезонско цвеће и четинари.

Иначе, замена сезонског цвећа је завршена, површина од 1.800 квадратних метара је у цветницама, солитерним и четинарским биљкама. Поред сезонског цвећа на зеленим површинама и у жардињерама, у центру града је постављено и десетак купа, у којима су претежно заступљене сурфиније. 

– “Градско зеленило” у свом возном парку има цистерну од три и по тоне. До сада смо цветне површине поливали у раним јутарњим часовима и то местимично, јер је било кишних дана. Међутим, од недавно смо почели и поподне. Имамо екипу која ради искључиво у вечерњим сатима. Наше екипе поливају ронделе и жардињере у граду по плану и програму, јер не можемо све цветне површине полити за један дан, или једно вече. Поред цветних површина, поливамо и новопосађене дрвенасте врсте, наравно, колико можемо да стигнемо – напомиње Дејан Ћосић.

Када је реч о редовним активностима “Градско зеленило” их завршава по плану и програму, без кашњења. Директор наглашава да је предузеће добило и помоћ јавних радова, односно, током летњих месеци код њих ће бити ангажовано десетак радника.

– Имамо доста ванредних налога од локалне самоуправе, од комуналне инспекције, који пуно утичу на редовне активности. Али, све успевамо да постигнемо захваљујући јавним радовима, јер су већ други месец код нас ангажовани радници, који феноменално обављају своје послове. Ти људи нам много помажу – похвалио је Ћосић ангажоване раднике, нагласивши да имају доста решења за уклањање сувих стабала, односно, налога за уређење пружних прелаза.

Директор подсећа да “Градско зеленило” одржава Овчар Бању, ради и за трећа лица, а тренутно је ангажовано и на тарупирању површина, које припадају “Водоводу”, од Парменца ка Пријевору и у Бељини.

Н. Р.

Фото: Сајт ЈКП “Градско зеленило”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.