Društvo

УРЕЂЕЊЕ САВИНИХ ВОДА – УСКОРО ПОЧИЊЕ ИЗГРАДЊА КОНАКА

– За неколико сати до испоснице на рукама и леђима изнето око 13 тона материјала

Са првим пролећним данима настављено је уређење испоснице Светог Саве на Каблару. Ове године монаси манастира Преображење, чији је метох Савина вода, планирају да у близини црквице озидају мали конак, ограде зденац Свете воде, поставе мозаик посвећен Светом Сави, да засаде борове…

Недавно је простор око ове светиње личио на велику кошницу. Да монасима помогну у обнови, дошли су млади из клуба „Ултра Тркач“. За пет сати на рукама и леђима, уз песму и молитву, изнели су од ресторана „Дом“ до испоснице више од 13 тона материјала!

Све је подсећало на времена владике Николаја Велимировића, који је 1938. покренуо изградњу црквице на Каблару. У акцији је учествовало више од 150 углавном младих људи. Ово је трећи пут да чланови клуба „Ултра Тркач Србије“ долазе и помажу монасима како би се до светиње, до које је могуће доћи једино пешке, допремила велика количина грађевинског материјала.

– Мушки су у две туре изнели 120 џакова цемента, док су девојке и малишани углавном носили песак припремљен у кесама. Владала је нека посебна благодетна енергија и уз благослов Божију и Светог Саве урадили смо много. И то све са тако лепим расположењем, уз песму и осмех. И како смо завршили посао, почела је полако да пада киша. За све смо после организовали трпезу у нашем манастиру. Пуног срца и душе отишли су ови млади људи, уз речи да једва чекају да нам поново дођу и помогну – испичали су нам у Преображењу, захвални свима на великом труду и љубави.

Уређење испоснице Светог Саве почело је братство Преображења прошле године, када је озидана ограда од сиге и цигле. Користили су монаси, и сви који су били вољни да им помогну, сваки леп дан током зиме да нешто ураде. Поткресали су шибље испод Савиних вода, где намеравају да засаде бориће и неколико стабала воћа, не само ради лепшег изгледа, већ и да спрече ерозију. Крајем децембра на коњима су пренели око 10 тона песка, како би га препаковали у мање кесе… Разбијали су камен и равнали плато испред црквице, да би припремили терен за изградњу малог конака.

– Архитекте већ раде пројекат. Добили смо потребне дозволе и чекамо да се заврше статички прорачуни, како бисмо знали колико нам треба цигле и гвожђа. Конак ће бити мали, једном страном биће ослоњен на стену. И он ће бити од цигле, камена и сиге… У њему ће братија моћи да преноћи, а планирамо да касније, ако да Бог да се умножи братство, неко од нас увек буде у светињи – кажу у Преображењу и додају да им је помоћ понудила и Војска Србије, чији су припадници прошле године изнели део материјала. Сада су вољни да се укључе пилоти Ратног ваздухопловства Србије, који би хеликоптерима спустили оно што је тешко изнети на рукама, пре свега, још цигле и велику цистерну за воду.

– Испод Савине воде пронашли смо још један извор, у коме се у зимском и пролећном периоду може сакупити и до 300 литара воде дневно. Та цистерна од пет, шест тона служила би нам да сачувамо већу количину воде, коју можемо да користимо за разне намене. И Свети извор ћемо уредити да вода може лепо да се захвата, али и да га заштитимо. Вероватно ћемо га озидати као кућицу са вратанцима – износе неке детаље у Преображењу.

У међувремену је стигла и ограда од кованог гвожђа, која ће бити постављена између стубова од сиге. Један од подзида ускоро ће красити велики мозаик са ликом Светог Саве, који ради чачански уметник Зоран Петровић. Биће још акција током лета, најављују из братства Преображења и позивају све који иду према Савиној испосници, да, према својој снази, понесу нешто од материјала остављеног на почетку стазе.

– Надамо се да ћемо до краја ове године много тога завршити, можда и цео конак. Велика помоћ стиже нам од многих људи у раду и снази, па и материјалу. И браћа и сестре из других манастира долазе, свако је изнео колико је могао до испоснице Светог Саве са радошћу што се ова светиња обнавља. За све имамо благослов нашег епископа Жичког – кажу у Преображењу.

Савина испосница изграђена је 1938, на месту где су били остаци старијих грађевина и извор Свете воде, како га је од давнина народ називао. Освештана је тек 31. јула 1961. Црква има само десетак квадратних метара, јер је и простор на коме је грађена мали. У своду пећине, изнад саме цркве, пронађени су трагови разнобојног малтера, вероватно остаци фресака. Црква је неколико пута обнављана, а последња велика санација била је 1980. године. Пре десетак година монаси су до ње изнели два звона, а 2014. обновили су унутрашњост цркве, обложили је материјалом који је штити од воде.

Сада, скоро пола века од последње велике обнове, готово свако ко се упути уском стазом према Савињу или врху Каблара, понесе нешто од материјала. На тај начин, говоре монаси, свако је уградио део себе у светињу, што је и за њих велика духовна радост.

В. Т.

Фото: ФБ страница Ултра Тркач Србија и видео запис „(не)ТОНЕ ЉУБАВ(И)“ на Youtube

У СВОДОВИМА ПЕЋИНЕ

Савина испосница у самом срцу Каблара, како то кажу мештани, изграђена је на кречњачким литицама. Два зида су, заправо, сводови пећине, у којој је, по предању, боравио Свети Сава као испосник. Када му је понестало воде, помолио се Богу и у стени, поред саме пећине, појавила се мала увала са водом, за коју се верује да је лековита.

Братство Преображења држи службу у овој црквици на празник Пренос моштију Светог Саве (19/6. мај), а Света Литургија је сваке младе недеље, почев од Томине недеље, па све до Митровдана, односно, док се због снега и зиме може доћи до црквице.

НОВА КАПТАЖА ЗА МАНАСТИР

Братство манастира Преображење уређује и нову каптажу за воду, на путу према Сретењу. Због слегања земљишта стара је дотрајала, тако да се нова ради од бетона.

One thought on “УРЕЂЕЊЕ САВИНИХ ВОДА – УСКОРО ПОЧИЊЕ ИЗГРАДЊА КОНАКА

  1. Честитам свима који су изнели макар једну циглу до испоснице. Ја нисам успео да изађем у вруће летње време. Остало ми је педесетак метара. Ово је моје виђење испоснице. Доћи ћу опет
    https://youtu.be/uW3Xul1NsA8

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.