ЗОРАН ПАНТОВИЋ, ВОДОВОД
Društvo Grad

УРЕДНО СНАБДЕВАЊЕ ВОДОМ – УВЕК ПРИОРИТЕТ

ЗОРАН ПАНТОВИЋ, ДИРЕКТОР ЈКП “ВОДОВОД” ЧАЧАК, О ОВОГОДИШЊИМ ПЛАНОВИМА

Приоритет Јавно комуналног предузећа “Водовод” и у овој години ће бити уредно снабдевање водом доброг квалитета, како грађана, тако и потрошача из области привреде. Према речима директора Зорана Пантовића, прошла година је била, такође, уредна када је реч о водоснабдевању, захваљујући редовним платишама, доброј сарадњи са локалном самоуправом и максималном ангажовању запослених у “Водоводу”. Директор се у разговору за наш лист, посебно осврнуо на поскупљење воде од 10 одсто, које је ступило на снагу 1. јануара 2023. јер, како каже, свако повећање цена ствара одређене недоумице и бројна питања.

ЗАПОШЉАВАЊЕ НОВИХ РАДНИКА

Када је реч о финансијском резултату, директор ЈКП “Водовод” Зоран Пантовић напомиње да је предузеће 2022. завршило са губитком, трећу годину за редом, што је поред осталог, углавном, последица ковида, односно, смањене испоруке воде. Иако не може да се утиче на атмосферска дешавања, на падавине, приоритет у Програму пословања предузећа и у 2023. је, наравно, уредно снабдевање водом, како грађана, тако и потрошача из области привреде. И ове године, као и претходних, у мају ће бити формирана и припремљена акумулација за наступајуће лето. Иначе, припреме за летњу сезону подразумевају санирање бунарских пумпи, контролисање изворишта, прање и дезинфиковање резервоара, подсећа наш саговорник.

– И ове године ћемо максимално припремити наш систем, како бисмо са количином воде коју будемо добили од ЈП “Рзав”, омогућили уредно водоснабдевање наших грађана. Наравно, вода мора да буде и доброг квалитета. Дакле, све мора да се одржава у санитарном режиму. Планирамо да укупна дистрибуција са система “Рзав” и производња са нашег система и ове године буде на нивоу 2022, односно, 415 литара секундних. Од тога са система “Рзав” 314 л/с, а сопствена производња једна четвртина, или 100 л/с. У зимским месецима, када има довољно воде на систему “Рзав”, највећу количину воде, процентуално и количински, добија “Водовод” Чачак, а наш систем је на минимуму, односно, наша производња је око 40 литара у секунди. У летњим месецима, у ствари, током јуна, јула, августа, септембра и октобра, када су повећани захтеви за водом, наша производња је око 150 литара секундних. Али, у складу за водном дозволом, наша просечна годишња производња је око 100 л/с – напомиње директор Пантовић.  

Менаџмент предузећа за ову годину планира и већу продају воде за седам одсто, или за 380.000 метара кубних. Од тога потрошачима који живе у кућама и стамбеним зградама 130.000 метара кубних, највише за прикључење нових на два подсистема, први је Бељина – Придворица – Парменац – Паковраће – Међувршје, а други је Мојсиње. Поред тога, за потрошаче из области привреде планирано је 250.000 метара кубних воде, највише за компанију “Слобода”, јер је и највећи потрошач.

Такође, за 2023. је планирано и запошљавање шест радника, што би до краја године требало да побољша старосну и квалификациону структуру, како би ово локално предузеће могло да одговори на све захтеве и изазове који предстоје.  

– До сада се број запослених се из године у годину смањивао, а систем је све компликованији, прикључују се нови потрошачи, добија нова мрежа, нови водомери… Дакле, огроман посао за 167 радника. “Водовод” Чачак санитарно одржава објекте водоснабдевања, а тренутно има 48 резервоара и 20 подсистема, контролише и баждари све мераче и електронску опрему, а има 45 камера само у техничком обезбеђењу. Запослени овог предузећа одржавају 1.000 километара водоводне и канализационе мреже, као и 16 фекалних црпних станица. Наши радници уредно читају 26.000 водомера и испостављају рачуне за 36.000 потрошача. У оквиру санитарног одржавања, годишње се 250 пута испира градска водоводна мрежа и, наравно, предузеће одржава механизацију, 26 теренских возила, 13 путничких и девет радних машина – наводи директор “Водовода”.

ВОДА СКУПЉА ЗА ДЕСЕТ ОДСТО

Од 1. јануара ове године за све категорије вода је скупља за 10 одсто. То је, према речима Пантовића, минимално повећање и много мање од потребног да би ову годину предузеће завршило без губитка, али и без добити. Како објашњава, на корекцију цене воде утицало је поскупљење воде у ЈП “Рзав” за 16,5 одсто, струје и расходи у “Водоводу”:  

– На корекцију цене воде утицали су трошкови основна три параметра. На основу планираних количина продаје воде, процене резултата пословања за прошлу годину и планираних трошкова за 2023. ради се калкулација цене. Наша калкулација, која је била предмет детаљне анализе стручних скужби Града, показала је да је неопходно повећање цене воде. Грађани су схватили, и на томе сам веома захвалан, да је вода роба, која има своју цену.

Директор напомиње да ће пословни расходи предузећа у овој години бити већи за 72,7 милиона динара. Јавно предузеће “Рзав” је, такође, урадило корекцију цена од 1. јануара 2023, са процентом од 16,5 и њихова цена воде је порасла са 11,99 на 13,97 динара. Према речима нашег саговорника, то је мало повећање, само 1,98 динара по метру кубном: “Али, имајући у виду да “Водовод” Чачак на годишњем нивоу добија са система “Рзав” мало мање од десет милиона кубика воде, то је повећање трошкова, само по овом основу, у 2023. години око 20 милиона динара”.

– Трошкови струје су, такође, порасли по два основа, очекујемо анекс уговара, и та позиција је око 10 милиона динара. Струја је прошле године поскупела 1. јануара, а потом 1. септембра, што од тада износи више за 83,7 одсто у односу на почетну цену. Следећа позиција, која чини око 40 одсто расхода, су трошкови зарада, накнада зарада и остала лична примања. Прво, наше предузеће планира да запосли шест радника, за које Програмом пословања морају да се предвиде средства. Држава је дозволила повећање минималне цене рада за 14,3 одсто, за шта, такође, морају да се обезбеде средста, као и за минули рад. У инструкцијама о изради годишњих програма пословања, комуналним предузећима је дозвољено повећање зарада за 12,5 одсто. На основу наведених параметара, да би ову годину предузеће завршило без губитка, али и без добити, наша калкулација показује да је било потребно повећање цене воде 19,3 одсто. Али, пошто ни Јавном предузећу “Рзав” није одобрено поскупљење из калкулације, договор са оснивачем је да повећање цене воде у Чачку буде минимално, а то је 10 одсто. Рачуни по потрошачу су већи за 36 динара. Сматрамо да то није велики удар за грађане, јер потрошачу који просечно троши 4,5 метара кубних воде, рачун је повећан за 36 динара месечно – објашњава директор Пантовић, подсећајући да је претходно повећање цене воде било 1. маја 2021. године.

Наш саговорник наглашава да за нешто више од месец дана, од када је повећана цена воде, грађани своје рачуне плаћају истим интензитетом, за шта је менаџмент захвалан, јер то омогућава предузећу да плати обавезе својим добављачима:  

Тренутно “Водовод” не дугује ни ЈП “Рзав”, нити “Електродистрибуцији”, као ни “ситним” добављачима. Захваљујемо свим редовним платишама и апелујемо на дужнике да измирују дуговања, како би “Водовод” и даље могао да плаћа своје обавезе.

Менаџмент овог јавног предузећа планира и послове надзора над свим објектима које буде радио Град Чачак, геодетске и у мањем обиму пројектантске послове.  

– “Водовод” се, углавном, неће бавити извођачком делатношћу, јер да би били конкурентни на тендерима, морамо да имамо довољан број људи, посебне екипе, како бисмо могли да радимо прековремено и да не трпи наша основна делатност. Последњих година смо урадили неколико улица, на основу уговора са оснивачем. Само Улицу 10 смо финансирали са око 30 милиона динара, а радови су извођени током 2019. и 2021. Очекујемо да ће радови у овој улици бити настављени и ове године, а вероватно ће учествовати и наше предузеће, јер поред тога што је велика инвестиција за Град, веома је важна и за “Водовод”, будући да ће лева и десна обала града на овај начин бити повезане са трећим, великим цевоводом, који ће омогућити уредније и сигурније водоснабдевање на чачанској територији – нагласио је Зоран Пантовић.

Н. Р.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.