Društvo Kultura

ВЕЧЕРАС ПРЕМИЈЕРА НОВЕ ПРЕДСТАВЕ ГЛУМАЧКЕ РАДИОНИЦЕ ДОМА КУЛТУРЕ

КАПЕТАНИЦА ЏУН ПИПЛФОКС

У великој сали Дома културе, вечерас (петак, 3. септембар) у 20 часова биће премијерно изведена представа Глумачке радионице Дома културе “Капетаница Џун Пиплфокс”, по мотивима радио-драме Душка Радовића “Капетан Џон Пиплфокс“.

Жена неправедно пензионисаног гусарског капетана Џона Пиплфокса узима ствари у своје руке! Она постаје капетаница Џун Пиплфокс! Креће са својом посадом на пловидбу ка Кинеском мору у коме се појавило Седмоглаво чудовиште… Хоће ли успети да победи чудовиште и тако освоји благо? Сазнаћете ако погледате представу “Капетаница Џун Пиплфокс”, за коју су драматизацију, адаптацију и поставку урадили Јована Мишковић и Душан Вукашиновић, глумци Српског народног позоришта у Новом Саду и руководиоци Глумачке радионице.     

– Било је занимљиво како наћи материјал за представу кад имамо групу без мушких чланова. Јована је предложила да потпуно мушку причу, јер у Радовићевој радио-драми не постоји баш ниједан женски лик, трансопунејмо на перспективу њихових супруга, односно, како би та прича и авантура изгледали из угла жена људи из приче Душка Радовића. Драматуршку линију смо мање-више испоштовали са неким додатим елементима, али у суштини Јована је развила нов комад, који смо ми назвали “Капетаница Џун Пиплфокс” како би имао асоцијацију на Радовићеву радио-драму, а истовремено има своју аутентичност. Верујем да ће и представа донети својеврсну аутентичност, коју су ове девојке дале, као печат своје енергије, младости и креативности – нагласио је Душан Вукашиновић.
За Јовану Мишковић ова група младих људи је “освежење”, а посебно јој се допала њихова озбиљност током припремања представе:   

– Најдрагоценије је што су постали добри другари. На томе смо инсистирали, да пре свега будемо добра екипа. То смо постигли, што је велика вредност и није једноставно. Ова група се никада није бавила позориштем, али има пуно потенцијала, с обзиром на то да је од јануара до септембра направила представу, што је велики, велики успех.

У представи играју: Џун Пиплфокс (Тамара Татовић), Оливија Храбра (Неда Пешић), Нели Корњача, (Тијана Вранић), Сали Секира (Маша Урошевић), Маркиза (Јована Јанковић), Теодора Рум (Јелена Швабић), Кети Сајленс (Дуња Петровић), Брзоговореће сирене (Ђурђа Вујовић и Анђелија Обреновић), Пећина (Ђурђа Вујовић и Анђелија Обреновић), Чудовиште (Сви смо помало чудовиште).   

– Драго ми је што сам стекла нове другаре, што смо екипа. Много нам је лепо заједно и та енергија се види и на сцени. Није било много тешко да савладам текст, али сви смо се “снашли и пронашли” у нашим улогама. Задовољна сам – изјавила је Тамара Татовић или Џун Пиплфокс, откривајући да има малу трему.
Маши Урошевић (Сали Секира) је драмска радионица много значила, јер је, како каже, могла да се “отвори”, чланови групе су је разумели и свима би препоручила да буду део Глумачке радионице. Наравно, Чачане је позвала да погледају представу.

Костим и сценографију је урадила Андреја Рондовић, а творци чудовишта су чланови Удружења визуелних уметника Чачка. Сарадници сценографа су Војкан Петровић, Миодраг Николић и Љубинко Вукашиновић, светло – Војкан Петровић и Милош КрЏић, тон – Недељко Вучићевић и Зоран Петровић, а организатор је Јелена Пушкар.  

– Са Андрејом смо остварили лепу сарадњу. Желели смо да помогнемо и да направимо и визуелни идентитет представе. Иако групу чине младе девојке, краси их озбиљност, што пружа наду – изјавио је Милош Васовић, представник Удружења визуелних уметника из Чачка.

Реприза представе планирана је за 15. септембар, такође, у великој сали Дома културе, у 20 часова, а потом би требало да уследе репризна играња у градским вртићима и школама, у складу са епидемиолошком ситуацијом.

У години јубилеја (Дом кулктуре слави пола века постојања, а Глумачка радионица 20 година), “Капетаница Џун Пиплфокс” је 27. представа. Иначе, Глумачка радионица ће у другој половини септембра организовати редовну годишњу аудицију за нове чланове, а Дом културе планира да од ове године оснује и групу одраслих аматера, најављено је на конференцији за новинаре.

Н. Р.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.