Grad

Voda u Čačku ispravna za piće izjavio tehnički direktor JKP „Vodovod“

Voda u Čačku je hemijski i bakteriološki ispravna za piće i nema razloga za paniku, izjavio je danas tehnički direktor Javno komunalnog preduzeća Vodovod Božidar Gavrilović, dodajući da Rzav isporučuje nešto manje od 400 sekundnih litara.

Zbog havarije koja je nastala na magistralnom cevovodu u koritu Zapadne Morave, delovi Čačka imaju poteškoća sa vodosnadbevanjem, ali se očekuje da se situacija stabilizuje u subotu popodne, eventualno u nedelju ujutru.

“U sredu su nastali veliki problemi u vodosnadbevanju. Zbog obilnih padavina, vidok vodostaj Zapadne Morave odneo je cevovod i onda su nstale poteškoće u gradu, potom Ljubiću. Od četvrtka imamo nepovolju situaciju u visinskim zonama Preljine, a pritisak je smanjen u ostalim naseljima na levoj obali”, rekao je Gavrilović.

Kako bi se normalizovalo vodosnadbevanje na levoj strani Zapadne Morave, odlučeno je da se ispod mosta na kružnom putu privremeno postave dva cevovoda.

U ovom trenutku imamo problema u visinskim zonama Preljine gde su upućene cisterne, zatim u Baluzi Ljubićskoj, Stančićima, Donjoj Trepči i delu Mojsinja. Radove ćemo izvoditi tokom celog dana i sutra. Pokušaćemo da u subotu do popodnevnih sati osposobimo sistem i pažljivo pustimo vodu kako bi se povećala količina vode na levoj obali”, objasnio je Gavrilović.

Gavrilović je istakao da će ovo rešenje biti privremeno sve dok se ne stvore uslovi da se u koritu Zapadne Morave uradi novi cevovod.

“Tu ćemo onda raditi sa novim tehnologijama, stari cevovod je rađen 1974. godine, bio je ukupan. Reč je o velikom poslu, milionski iznosi su u pitanju i ne verujem da pre 15. jula možemo krenuti sa radovima. Očekujem da će ti radovi trajati nekoliko dana da bi se posle sve spojilo i vratilo u prvobitno stanje”, naveo je on.

Kada je reč o isporuci vode sa sistema Rzav, Gavrilović kaže da se Čačku isporučuje 370 litara u sekundi.

“Naša proizvodnja je 60, 70 litara i ta voda odlazi ka kompaniji Sloboda i naselju u blizini. Poslednjih dana se pojavila informacija o ispravnosti i ovom prilikom kažem da je voda hemijski i bakteriološki ispravna. Prošao je taj udarni talas mutnoće, Rzav radi velikim kapacitetom, ogromna je potrošnja u svim opštinama”, izjavio je Gavrilović.

Zbog nastale situacije, ali i najavljenih visokih temperature, iz JKP Vodovod mole sve potrošače da vodu koriste krajnje racionalno.

Izvor: MNA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.