Aktuelno Društvo

VODE PRVOG I DRUGOG REDA U BLAGOM PORASTU, SITUACIJA U ČAČKU STABILNA

Bratislav Zečević, načelnik Gradskog štaba za vanredne situacije

Iako je tokom prethodnih dana došlo do naglog otapanja snega, načelnik Gradskog štaba za vanredne situacije Bratislav Zečević kaže da na području Grada Čačka nema opasnosti od izlivanja Zapadne Morave i Čemernice.

– Porasle su sve vode, i prvog i drugog reda, ali za sada je situacija stabilna. Ništa nije alarmantno. Trenutno pratimo situaciju najviše na vodama drugog reda, budući da su to većinom bujični vodotokovi. Danas smo startovali sa preventivnim merama na lokacijama, gde tokom prošle godine nismo uspeli da završimo sve predviđene intervencije. Pored naglog topljenja snega, veliki problem predstavlja i kiša, koja dodatno utiče na podizanje nivoa vode. Nema potrebe za panikom, dežuramo 24 sata, preduzimamo neophodne preventivne mere na kritičnim deonicama, kako ne bi došlo do izlivanja vode – rekao je u izjavi za „Čačanski glas“ načelnik Gradskog štaba za vanredne situacije.

Zečević je, takođe, naveo da je u porastu vodstaj Čemernice, ali da ne postoji opasnost od izlivanja vode.

 

Načelnik Gradskog štaba za vanredne situacije ističe da su tokom 2018. ostvareni veliki pomaci na polju zaštite od poplava. Za sanaciju obale Zapadne Morave u selu Zablaće, oštećenu u poplavama 2014. i 2016. godine, JVP „Srbijavode“ je izdvojilo 23 miliona dinara. Realizacijom ovog projekta, zaštićeno je oko 1.000 hektara plodnih oranica i veliki broj domaćinstava u Zablaću, Mršincima i Kukićima. Značajno je napredovalo i uređenje vodotokova drugog i nižeg reda na širem području Grada Čačka i takve  aktivnosti će biti nastavljene i u ovoj godini.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.