Kultura

ВРЕМЕ ИЗАЗОВА И ВЕЛИКУХ ПЛАНОВА

ГРАДСКА БИБЛИОТЕКА „ВЛАДИСЛАВ ПЕТКОВИЋ ДИС“ПОСЛЕ 2020, СА ПЛАНОВИМА ЗА 2022. ГОДИНУ

У серији текстова које смо иницирали са установама културе у којима представљамо планове за текућу, 2022. годину, са освртом на специфичне околности у културним делатностима наметнуте пандемијом корона вируса, у овом броју доносимо разговор са директором Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис“ др Богданом Трифуновићем.

-Без обзира на скоро двогодишња знатна ограничења и отежавајуће околности у пословањузбог пандемије вируса корона, Градска библиотека у Чачку се може похвалити да јеједна од најуспешнијих библиотека у Србији. Ово потврђују службени статистички подациза 2019. и 2020. годину на веб-страници Сектора Виртуелне библиотеке Народне библиотеке Србије.

ДР БОГДАН ТРИФУНОВИЋ

Објављени извештаји чачанску Библиотеку званично стављају на прво место међу 230 других библиотека у Кобис мрежи, што показује да је пресељење у нову зграду установи дало потребан замајац и развојни потенцијал. Колектив је успешно наставио иновације у пословању Библиотеке унапредивши квалитет и број стручних услуга за крајње кориснике, програмске активности, дигитализацију пословања и издавачку делатност. Претходна година донела је даљи развој дигиталних и онлајн садржаја, по чему је Градска библиотека већ годинама препознатљива у националним оквирима.

Помоћу ових формата, упркос наметнутим ограничењима и прекидима у редовности планираних активности, пласирани су садржаји, услуге и информације до свих корисника интернета. Истовремено су настављени планови за развој нових услуга и активности, односно, унапређења капацитета установе за будућност, чему су значајан замах дали успешни пројекти у 2021. години – наводи директор Трифуновић, иначе, и први човек Библиотекарског друштва Србије.

Програми у Библиотеци

-Програмска активност Библиотеке у 2021. години обухватила је 88 различитих  културно-образовних садржаја од којих је 79 одржано уживо. Око 7.500 суграђана је дошло у Библиотеку да присуствује неком од програма који су били намењени свим узрасним групама и категоријама. Одржали смо по плану сталне манифестације: 22. Штампана реч, 58. Дисово пролеће и Лето у Библиотеци. Протекле године публика је могла уживо да прати књижевне вечери, представљање стручних публикација, предавања, читање поезије, трибине, програме намењене деци и младима као и онлајн програме за све генерације. У простору Библиотеке отворено је 16 изложби које је погледало више од 2.800 посетилаца.

Лето у Библиотеци је по први пут било намењено свим генерацијама. Кроз неки вид креативног или едукативног радионичарског рада прошао је 221 учесник, од 7 до 70 година. Због неповољне епидемијске ситуације, Библиотека је често морала да ограничи број присутне публике. Из истих разлога било је потребно уживо преносити тј. стримовати, садржаје на друштвене мреже и платформе, што је наишло на добар пријем код онлајн-публике (18.270 прегледа) – сазнајемо о новим методама рада у храму књиге и сналажењу да се дође до читалаца.

Издавачка делатност – пола века трајања

Изложбом „На свет издатоˮ обележено је пола века издавачке делатности Градске библиотеке, а ову ретроспективну поставку чинила су капитална издања, књиге, часописи, каталози итд. О томе како је издавачки план за 2021. испуњен, Трифуновић каже:

– Објављено је пет издања: изабране песме Стевана Тонтића „Звук судбине, звук прогонстваˮ; Лист „Дисово пролећеˮ, број 52; каталог изложбе „Граница повучена посред срцаˮ, аутор Биљана Раичић; „Задњи поглед у ретровизорˮ, Милице Росић и часопис за библиотекарство „Глас библиотекеˮ, број 27.

Лист „Дисово пролећеˮ је након више деценија редизајниран. Такође и остале публикације  које прате манифестацију Дисово пролеће изледом су уклопљене и визуелно чине целину по први пут. Издања су представљенана конференцији за медије у Чачку, у Српском књижевном друштву у Београду и на Сајму књига у Гучи током 60. Драгачевског сабора трубача. Сајам књига у Београду на коме се сваке године Библиотека представља, нажалост није одржан због лоше епидемијске ситуације.

Сарадња

– Настављена је редовна сарадња са другим установама културе и са сарадницима, партнерима, чачанским књижевницима и просветним радницима. У 2021. години потписан је уговор са партнерским библиотекама у Новом Саду, Краљеву, Лесковцу и Сомбору о сарадњи на пројекту „Унапређење корисничког искуства у јавним библиотекама Србије помоћу апликације Букмаркерˮ, чији је носилац чачанска Библиотека, а успостављена је и ближа сарадња са библиотекама у Краљеву и Пожеги као и са Железницом Србије са којима је реализован програм „Култура на шинамаˮ, иначе, један од организационо најзахтевнијих. Неколико успешних предавања и промоција је реализовано и са Удружењем „Ирмос“, као и јавних часова ученика Гимназије. У плану је остваривање јаче сарадње са чачанском академском заједницом, факултетима, Институтом за воћарство и др.

Као пример добре и успешне сарадње на локалном нивоу може да послужи сарадња Библиотеке и Уметничке галерије „Надежда Петровићˮ. Из динамичног процеса рада запослених ове две установе током лета 2021. године у највећој мери је проистекао иновативан и креативан предлог пројекта „Чачанска роднаˮ, који се као најуспешнији показао на конкурсу за Културну престоницу Србије у 2023. години – истиче директор Трифуновић.

Планови у 2022. години

    – Библиотека је веома амбициозно ушла у 2022. годину, на основу планова који су дефинисани програмом рада установе за ову али и наредну годину, јер ће у 2023. години установа обележити два велика јубилеја – 175 година од оснивања првог Читалишта у Чачку и 60. Дисово пролеће. Већ је започета израда монографије Библиотеке која би требало на достојан начин да представи историјат и развојни пут установе од скромних почетака средином 19. века до усељења у највећу и најмодернију зграду јавне библиотеке у региону. До краја 2022. године планира се објављивање двојезичног издања сабраних Дисових песама, са преводом на енглески језик, што је капиталан издавачки подухват у сусрет 60. Дисовим свечаностима. Током ове године биће опремљен простор летње сцене у дворишту Библиотеке, са амфитеатром који ће добити клупе за седење – најављује директор Библиотеке.

          Културна обележја Библиотеке, манифестације „Штампана реч“ и „Дисово пролеће“ биће реализоване 23. односно 59. пут у овој години. Додатну пажњу посвећујемо раду са децом и младима, па је крајем јануара 2022. формиран Читалачки клуб у Библиотеци за децу узраста основне школе. Апликација за мобилне уређаје „Букмаркер: мој е-дневник читањаˮ, такође ће бити атрактивна за децу и младе, а биће доступна за преузимање од фебруара ове године.

       – У циљу даље промоције културног наслеђа Чачка, а нарочито књижевног и поетског стваралаштва, по чему је Библиотека међународно препозната, пре свега, кроз манифестацију „Дисово пролеће“, у 2022. години започет је рад на стручном формирању Легата Бранка В. Радичевића и оснивању Музеја поезије, као нових библиотечких целина у установи. Обе идеје настоје да уздигну на виши ниво представљања културног наслеђа које се чува, стручно обрађује и даје на коришћење. У исто време, њиховом реализацијом богатство културне баштине и савременог поетског стваралаштва, биће представљени на модеран и атрактиван начин, коришћењем савремених технологија, што ће се позитивно одразити и на развој културног туризма, као и на коришћење нових садржаја деце и младих – истакао је Богдан Трифуновић.

З. Л. С.

Фото: Градска библиотека

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.