орање
Selo

ЗА ДРЖАВНЕ СУБВЕНЦИЈЕ ЗА УНАПРЕЂЕЊЕ ПОЉОПРИВРЕДЕ У 2023. ГОДИНИ ОПРЕДЕЉЕНО 68,7 МИЛИЈАРДИ ДИНАРА

ЗА ДРЖАВНЕ СУБВЕНЦИЈЕ  ЗА УНАПРЕЂЕЊЕ ПОЉОПРИВРЕДЕ У 2023. ГОДИНИ ОПРЕДЕЉЕНО 68,7 МИЛИЈАРДИ ДИНАРА

ПОДНОШЕЊЕ ЗАХТЕВА ПО ЈАВНИМ ПОЗИВИМА

Уредбом о расподели подстицаја у пољопривреди и руралном развоју у 2023. години, која је објављена 3. фебруара  у Службеном гласнику 8/23, средства за пољопривредне субвенције су опредељена у укупном износу од 68,7 милијарди динара. Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде у овој години уводи измене и допуне правилника које предвиђају да се пољопривредни произвођачи за подстицаје пријављују по основу јавних позива.

Идеја о дигитализацији пољопривреде постаје реалност и за наше пољопривреднике

Уместо непосредног подношења захтева и пријава за остваривање права на подстицаје у роковима прописаним правилником, новина у овој години је подношење захтева, односно пријава по јавним позивима.

– Овакав начин подношења захтева не доноси суштинске измене у добијању и коришћењу субвенција за саме пољопривредне произвођаче, већ унапређује и убрзава административни процес пријема и обраде захтева ради максималне ефикасности у исплати средстава. Самим тим, очекује се скраћивање и економичније спровођење поступка за остваривање права на подстицаје, од момента подношења захтева до доношења решења поводом захтева, што ће обезбедити благовремену исплату утврђених подстицајних средстава. Планирано је да се у овој години дефинишу и нови критеријуми за сваки подстицај у оквиру националних мера, како би средства добили пољопривредни произвођачи којима су она најпотребнија. Такође, посебна пажња ће бити усмерена на одређене категорије произвођача, као што су жене и млади, како би се за њих на прави начин обезбедила подршка – објашњава аграрни економиста Слађана Петрић, директор Пољопривредне саветодавне и стручне службе (ПССС) Чачак.

Министарство надлежно за послове пољопривреде – Управа за аграрна плаћања може расписати један или више јавних позива за календарску годину, за једну или више врста подстицаја.

Пољопривредни произвођачи ће бити благовремено обавештени о предстојећим јавним позивима, како би припремили сву потребну документацију. Информације о терминима јавних позива ће бити објављиване на званичним интернет страницама Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и Управе за аграрна плаћања.

Слађана Петрић директор ПССС
Слађана Петрић директор ПССС

– Дигитализацијом пољопривреде и увођењем система е-Аграра биће убрзана обрада захтева за подстицајна средства, чиме ће бити створени услови да се сви предмети који се приме у току године у истој години и исплате, а то је посебно важно за пољопривреднике – рекла је Слађана Петрић.

У току је регистрација пољопривредних произвођача на е-Управу, како би  могли да буду у систему е-Аграра. Као што смо објавили у прошлом броју „Чачанског гласа“, регистрација се може вршити путем мобилних телефона или квалификованим електронским сертификатом на шалтерима пошта или у ПССС Чачак.

В. С.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.