G.Milanovac Kultura Region

„Заборављене“у Културном центру Горњи Милановац

ИЗВОР: Културни центар Горњи Милановац

Представа „Заборављене” коју је по тексту Зорке Новаковић и Јелене Јовановић на сцену поставила Марија Миленковић, редитељ и сценограф у петак, 18. новембра у 20.00 часова биће изведена у Великој сали Културног центра Горњи Милановац.


„Заборављене” је комад о женама које су оставиле упечатљив траг у српској историји, а које нису доживеле да се њихово дело вреднује на начин како су оне то, без сумње, заслужиле. Оно што је изузетна реткост, је чињеница да су оне показале своју величину пролазећи кроз тај неадекватан третман народа, коме су толико дали, на један достојанствен начин, не скрећући пажњу на нанету им неправду, верујући да су све урадиле чистог срца, не очекујући признања. Лако је закључити да је то, истовремено, прича о нама и нашем менталитету, као и о култури заборављања коју брижљиво гајимо. Један од циљева ове представе је и тај да се, једном за свагда, замислимо над својим светоназорима.


Комад је састављен од више слојева, па се упоредо са наведеним радњама, развија и слика положаја жене у друштву, којем припадамо. Тај процес еманципације друштва је спор и тежак, траје још увек, због наше традиционалне конзервативности и неспремности мушке популације да, тек тако, напусти свој привилеговани положај у том односу.


Представа обилује музичким секвенцама, старим српским песмама, али и брехтовским сонговима, драматургија је фрагментарна, динамична, брза, сцена је препуна маштовитих решења редитеља, тако да је то спој племенитх идеја, указивања на неопходност промена друштвеног понашања, носталгичних осећања и предивних слика створених маштом редитеља и игром глумица.
Костимографију потписују Вишња Жилић и Марија Тарлаћ, композитор је Петар Ђурђевић, а одабир урадила је Александра Денда.
Играју: Катарина Радивојевић, Ана Франић, Ваја Дујовић и Соња Ковачевић.
Цена улазнице је 1.000 динара.
Информације и резервације: 032/711119

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.