Aktuelno Društvo

ZASAĐENO 100 STABALA JAVORA NA LEVOJ OBALI ZAPADNE MORAVE

Povodom Međunarodnog dana zaštite životne sredine, danas je zasađeno 100 stabala javora na levoj obali Zapadne Morave. Pokrovitelj akcije je Grad Čačak, a stabla su, osim radnika Javnog preduzeća „Gradsko zelenilo“, sadili i predstavnici gradskog rukovodstva i deca čačanskih osnovnih škola i vrtića.
– Došli smo na ideju da povodom Međunarodnog dana zaštite životne sredine učenici iz dve osnovne škole i predškolci zasade danas zasade 100 stabala javora na levoj obali Zapadne Morave. U toku današnjeg dana biće završena i sadanja 35 stabala kestena u Ulici kralja Petra. Važno je da deca predškolskog i školskog uzrasta osete odgovornost i potrebu da ozelenjavaju prostor u kome žive, da nauče da sade, ali i održavaju drveće, i da se jednoga dana, kada postanu momci i devojke, prilikom šetnje sete ove današnje akcije. Pre petnaestak dana smo, ovde na Ljubić keju, otvorili dečje igralište i završili parterno uređenje, odnosno kupalište na levoj obali Morave. U planu SC „Mladost“, koji bi trebalo da se usvoji u narednom periodu, opredelićemo daleko više sredstava za uvođenje novih sadržaja i na desnoj i na levoj obali Zapadne Morave, koja predstavlja žilu kucavicu našeg grada – rekao je gradonačelnik Milun Todorović, najavljujući da će do kraja naredne godine na području Grada Čačka, i u gradskim i u seoskim mesnim zajednicama, biti zasađeno najmanje 1.000 stabala različitog drveća.

Gradonačelnik Todorović je uputio apel građanima Ljubić keja i čitavog Čačka da čuvaju svoju životnu okolinu za sadašnje, ali i buduće generacije.

Direktor „Gradskog zelenila“ Dragan Nikolić je naveo da su neophodna novčana sredstva za sadnju javora na Ljubić keju obezbeđena iz budžeta zaštite životne sredine Grada Čačka.

– Trudimo se da povećamo zelene površine i da grad učinimo prijatnijim za život. Trenutno smo stavili akcenat na uređenje leve obale Morave i ovog zaista predivnog dela grada, čiji potencijali još uvek nisu dovoljno iskorišćeni. Iskreno se nadam da je današnja akcija samo jedan od prvih koraka na tom putu – rekao je Nikolic.

Sadnice javora za drvored na Ljubić keju i kestena za Ulicu kralja Petra koštaju 600 hiljada dinara. Za ekološke korsete za zaštitu sadnica izdvojeno je dodatnih 300 hiljada dinara.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.