Društvo

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVLJE ČAČAK OBELEŽIO 1. DECEMBAR

Ovogodišnja kampanja obeležavanja 1.decembra, Svetskog dana borbe protiv AIDS-a je u znaku dobrovoljnog i anonimnog testiranja na HIV, rečeno je na konferenciji za novinare u Zavodu za javno zdravlje Čačak. Prema zvaničnim dostupnim podacima, u Srbiji trenutno živi 2.756 osoba kojima je dijagnostikovana HIV infekcija, dok je od 1985 godine, kada je registrovan prvi slučaj obolevanja od AIDS-a, u našoj zemlji do danas, HIV potvrđen kod 4.027 osoba u Srbiji.


Danas u našoj zemlji kao i na teritoriji Moravičkog okruga HIV-om se tri i četiri puta više inficiraju muškarci koji su homoseksualno opredeljeni, nego žene.


Na teritoriji Moravičkog okruga od 1985. do novembra ove godine ukupno je registrovano 46 HIV pozitivnih osoba, od kojih je 14 umrlo, istakao je vršilac dužnosti direktora ZZJZ u Čačku dr Aksentije Tošić, specijalista epidemiologije. Tošić je podsetio da se u prvim godinama, kada je pre 34 godine HIV virus potvrđen u Srbiji, bolest u svetu širila pandemično i eksplozivno. Danas se ta slika promenila, jer je testiranje na HIV moguće obaviti kućnim testom kupljenim u apoteci, dok je terapija takva da kod osoba koje su HIV pozitvne bolest se može prevesti u hronični oblik, odnosno u stanje mirovanja.

Lečenje se i dalje obavlja u velikim infektivnim centrima, pa se osobe inficirane sa HIV-om, opredeljuju na život zbog terapije u velikim centrima, uglavnom za Beograd ili Niš, Kragujevac i Novi Sad.


U Zavodu za javno zdravlje Čačak kažu da je obolelih muškaraca od HIV-a skoro sedam puta više nego žena, a najčešći način prenošenja je seksualnim putem. U poslednjih pet godina, navodi doktor Tošić, na teritoriji Moravičkog okruga HIV je potvrđen isključivo kod muškaraca koji su homoseksualno opredeljeni.


Zavod za javno zdravlje Čačak povodom Evropske nedelje testiranja na HIV i 1. decembra Svetskog dana bore protiv side, vrši besplatno, anonimno i poverljivo testiranje svih zainteresovanih počev od 29. novembra, kao i 2, 3. i 4. decembra, u sobi broj 28 u Domu zdravlja u Čačku (preko puta parka), u vremenu od 15:00 do 16:00. Takođe, podseća dr Tošić u okviru Savetovališta za dobrovoljno i poverljivo savetovanje i testiranje godinama unazad svi sugrađani mogu se testirati i svake srede od 15 do 17 časova, tokom cele godine u istoj prostoriji Doma zdravlja.

I. M.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.