Grad

Zečević: Za sada bez bojazni od izlivanja reka

Republički hidrometeorološko zavod juče je najavio da su zbog obilnih padavina na bujičnim vodotocima gornjeg toka Zapadne Morave sa pritokama moguća manja lokalna izlivanja. Kako je danas rekao šef Štaba za vanredne situacije Bratislav Zečević situacija u našem gradu je pod kontrolom i nije zabeležen značajan porast vode. Tokom protekle noći zadužene ekipe su obilazile teren i situacija je povoljna, a nadležne službe Grada Čačka su u pripravnosti.

-Reke su u veoma malom porastu. Nivo vode je veoma mali. Grad Čačak je spreman, alarmirali smo i stavili u pripravnost sve subjekte od posebnog značaja za zaštitu i spasavanje, kao i pripadnike jedinica Civilne zaštite – rekao je Zečević. Ekipe će dežurati i dalje, ali Zečević apeluje i na sugrađane da prijave svaku vanrednu situaciju.


U ovom periodu vodotokovi drugog reda prave najveće probleme. Zečević je istakao da je za protekle četiri godine uređeno više od 64 kilometra vodotokova drugog reda, a iz republičkog fonda je uloženo dosta novca i u uređenje vodotokova prvog reda. Ove godine planskim aktom određeno je saniranje rečnih korita, međutim epidemija nije dozvolila da se to i ostvari, napomenuo je Zečević.


-Započeli smo sanaciju, ali nas je pandemija usporila u tome, tako da smo ove godine malo uložili u taj rad. Morali smo i sredstva i ljudstvo da rasporedmo na zadatke koji su u vezi sa epidemijom – rekao je Zečević.


Prema njegovim rečima, najkritičnije tačke su regulisane, ali je poterno vreme da se sve završi. Da je Grad Čačak uradio veliki posao što se tiče uređenja vodotokova drugog reda, prema rečima Zečevića, govori činjenica da je tokom 2019. godine Čačak u odnosu na okolne opštine, imao veoma male štete od poplava.
I. M.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.