Grad

„Zeleni talas“ protiv seče šuma

„Zeleni talas“, neformalna i neprofitna platforma poziva na potpisivanje peticije protiv seče šume na Spomen parku, Krasojevića zabrana. Njihovo saopštenje prenosimo u celosti:

U toku je pokušaj seče stoletne šume iznad Spomen parka, Krasojevića zabrana, zarad proširenja Gradskog groblja. Građanke i građani Čačka su se udružili u nameri da spreče uništavanje jedne od malobrojnih zelenih oaza našeg grada.

Šuma prve klase je od velikog značaja kao “zelena pluća” grada, dom ugroženih biljnih i životinjskih vrsta, protekcija okolnim domaćinstvima od erozije i klizišta i sastavna celina memorijalnog kompleksa Spomen park.

Uništavanjem šume dodatno bi se narušio kvalitet vazduha u Čačku i zdravlje svih stanovnika grada, a posebno ugrozila egzistencija domaćinstva u neposrednoj blizini usled rizika od kontaminacije vode i zemljišta, dok bi memorijalni kompleks Spomen park pretrpeo nepovratno oštećenje i izgubio svoju funkciju kao mesto rekreacije i odmora.

Smatramo da seča šume mora da se zaustavi i namena zemljišta vrati iz građevinskog u šumsko, jer nijedno novo posađeno stablo ne doprinosi očuvanju kvaliteta vazduha isto kao stogodišnja šuma. Proširenje Gradskog groblja ne treba da se vrši nauštrb urbane šume kao kratkoročno i jeftino rešenje, jer su posledice ovakvih radnji vrlo skupe na duže staze, već otkupom zemljišta okolnih domaćinstava koja su već ugrožena sadašnjim grobljem.

Ovo je pitanje svih nas i zato je izuzetno značajno da podržite napore naših sugrađanki i sugrađana u nastojanjima da se izbore za zdravu i održivu životnu sredinu.

Ča Glas

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.