Društvo Privreda

ЗНАЧАЈНА МЕНТОРСКА ПОДРШКА

ПРИПРЕМА РАЗВОЈНИХ ПРОЈЕКАТА И B2B САСТАНЦИ

У оквиру компоненте Менторинг програма на пројекту “Иновације и нове технологије у малим и средњим предузећима централне и западне Србије”, у конференцијској сали Научно технолошког парка Чачак, у уторак, 14. фебруара, одржано је предавање на тему “Припреме развојних пројеката”, које су реализовали предавачи из Регионалне развојне агенције “Златибор”. После предавања уследили су B2B састанци између компанија.

Пројекат “Иновације и нове технологије у малим и средњим предузећима централне и западне Србије”, који у овиру програма ЕУ ПРО+, реализује Научно технолошки парк од јуна прошле године, већ је обухватио више од 30 компанија из нашег града и окружења. У уторак је одржано предавање, а потом и B2B састанци, као завршни део Менторинг програма, у коме је учествовало 15 компанија.   

– Неколико компанија које су учествовале у Менторинг програму су чланице НТП-а и баве се од 3Д штампе у адитивним технологијама производње, до развоја софтвера у разним областима. Наравно, имамо и компаније које развијају своје машине за индустрију или за неке специфичне потребе у пољопривреди. Дакле, имамо фирме из различитих пословних окружења, а повезује их жеља за развојем, кроз доступне фондове за вредну опрему, неопходно знање или сертификате. Са осталим компанијама НТП сарађује, или ће оне тек постати чланице НТП-а, што је за нас јако значајно. Захваљујући Менторинг програму фирме унапређују своје пословање и постају конкурентније. У оквиру првог дела је одржано предавање у вези финансирања и развоја компаније кроз услуге менторинга, односно, припремања програма или пројеката за финансирање, кроз различите фондове. Други део је био намењен B2B разговорима, упознавању фирми које су учествовале у програму, али и осталих које су заинтересоване за сарадњу – рекао је Мирко Пешић, директор Научно технолошког парка.

Рерионална развојна агенција Златибор је била ангажована за реализацију Менторинг програма, односно, за припрему и реализацију развојних пројеката.    

– Са свих 15 компанија радили смо по пет дана, дакле, укупно 75 дана је трајала менторска подршка. У оквиру техничке подршке учесници су имали четири компоненте и то кроз: припрему предлога пројеката и управљање малим тимовима; процену иновативности њихових пословних идеја и самих компанија користећи различите алате за процену; анализу свих доступних извора финансирања којима би могли да финансирају своје иновативне и развојне пројектне идеје; и израду апликативних формулара којима су конкурисали или ће конкурисати за доступне изворе финансирања, чему смо највише посветили пажње. Пројекти су иноватини, другачији, све предложене идеје су веома добре по нашој процени, а резултати њиховог пријављивања за доступне изворе финансирања ћемо тек видети у наредном периоду, када буду аплицирали – нагласила је Данијела Панић, виши саветник за почетнике у бизнису из Регионалне развојне агенције Златибор.

Иноватор комбајна за сакупљање воћа и поврћа са земље Момир Глишић, сматра да је Менторинг програм веома користан, јер су припреме пројеката јако важне:  

– Ова машина је првенствено намењена за воће, шљиве, крушке, јабуке, орахе и лешнике. Сваки род воћа доноси и проблем како за што краће време сакупити плодове. Такође, велики је проблем недостатак радне снаге, као и других адекватних машина. Да би се на једном хектару за дан покупио род шљива од 30 тона, потребно је 80 радника. Дакле, комбајн за сакупљање воћа са земље може да замени око 80 радника.

Ненад Милић из “Ветроинжењеринга”, такође, наглашава да му је пуно помогла менторска подршка за развој компаније:

– Модуларни ветрогенератор је основан из разних сегмената, а његова предност је што може да се надограђује, по потреби клијената. Производи струју која се може користити као допуна домаћинствима.

Менторска подршка се огледала у припреми предлога развојних пројеката, а у циљу повећања конкурентности, рентабилности, одрживости компанија и новог запошљавања.

Н. Р.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.