Aktuelno Društvo

БЕСПЛАТНИ ТРЕНИНЗИ НА АТЛЕТСКОЈ СТАЗИ У ЧАЧКУ

ЗА ЗДРАВИЈИ И ЛЕПШИ ЖИВОТ

Недељно јутро на атлетској стази! У близини великог стабла ораха група од тридесетак вежбача различите кондиције, спремности и узраста, од седмогодишњих девојчица до оних који су превалили шездесету. Испред њих млади тренер Борко Катанић, који је суграђанима понудио нешто ново – бесплатне једночасовне тренинге на отвореном. Леп призор који чини да наш град подсећа на велике градове у Србији, али и оне широм света, где су овакве сцене већ одавно део декора паркова, обала река, спортских терена…  И за све то потребна су само добра воља, патике и тренерка.

Тренер Борко, који има тридесет три године, каже да су јавни тренинзи на Западу већ одавно стил живота, а код нас је пре седам-осам година почело прво у Београду. Желео је и он да у свом Чачку покуша нешто слично, јер сматра да је важно да се људи „покрену“ и учине нешто добро за себе и своје здравље.

– Данашњи начин живота је без много кретања. Физичка неактивност је, по оцени Светске здравствене организације, на четвртом месту као ризични фактор за многе болести. Већ две, три године размишљам како, где и шта могу да учиним. Прва идеја је била да некако активирам људе, бар да трче, али сам схватио да то ипак захтева извесну кондицију. Зато сам одлучио да тренинг има потпун садржај, односно, увод, главни део и завршницу. Вежбе су прилагођене свима, без обзира на конституцију и спремност. Ко колико може, важно је да се крене – објаснио је у неколико реченица свој стил рада овај професор физичког васпитања и спорта, који сада ради у ОШ „Др Драгиша Мишовић“, као и у свом Фитнес студију „FitUP“…

Сам тренинг састоји се од комбинације кондиционих вежби за загревање, сличних аеробику. У главном делу су вежбе снаге, вежбе обликовања тела, а после тога на самој стази се трчи или само хода, колико ко и како може. На крају су вежбе истезања… Заиста, ништа што захтева велику снагу и напор.

…На првом тренингу 4. јуна, такође је било тридесетак вежбача. План је био да се следећи одржи за 15 дана, али је киша мало пореметила ритам. Због тога је тек протекле недеље одржан други тренинг, који су многи нестрпљиво очекивали. У великом броју били су то они који су били и први пут, други долазе редовно код Борка на вежбе у Судио, али је било и новајлија. Чак и оних који раније нису р адили никакве вежбе. Сви су једногласни да је ово сјајна идеја, коју би требало редовно одржавати…

 

 

Две Дуње, које имају седам и осам година, дошле су са мамама. На питање зашто тренирају говото једногласно кажу да желе да им кичма буде права и да би се разгибале. Једна од њих већ тренира џудо, воли шах и фолклор и каже да јој и ове вежбе баш пријају. Друга Дуња се бави балетом, недавно је освојила прво место у Аранђеловцу. Обе обећавају да ће редовно тренирати и позивају своје вршњаке да им се придруже.

Следећи термин је 8. јул, на истом месту. Ако буде интересовања, Борко ће сваке недеље, у 9 изјутра, организовати тренинге. За све додатне информације или о евентаулној промени термина, заинтересовани се могу обавестити код Борка у Студију „FitUP“, у Обилићевој 49/а, на број телефона 064 5344 654, или на фејсбук страници Борко Катанић.

 

Многи имају предрасуде, мисле да је касно да почну да вежбају, да немају времена, или нађу неки други изговор. А као што смо већ рекли, само добра воља и мало труда су довољни да све те препреке нестану.

В. Т.

Цео текст прочитајте у новом броју „Чачанског гласа“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.