Društvo

БРОЈНА ПОРОДИЦА ЉУБИТЕЉА ПТИЦА

У ОШ “РАТКО МИТРОВИЋ” ОДРЖАНА ТРЕЋА МАНИФЕСТАЦИЈА “НОЋ СОВА”

Све је у ОШ “Ратко Митровић” прошлог петка, 14. децембра, било у знаку природе, а сама школа подсећала је на велико гнездо сова. Овој птици, веома значајној у очувању равнотеже у природи, биле су посвећене изложбе цртежа у холовима и учионицама, сувенири, кутије за гнежђење сова од рециклираних материјала, интерактивне и мултимедијалне радионице, хуманитарна акција, предавања, па чак и колачи и торте… Трећа манифестација “Ноћ сова”, према процени организатора из Друштва љубитеља птица и природе “Сове на опрезу”, ове године окупила је око 300 посетилаца, углавном ученика свих чачанских основних школа, њихових наставника и родитеља. У акцији су учествовали деца и васпитачи из вртића “Бошко Буха”.

Зоран Рајичић, председник Скупштине Друштва “Сова на опрезу”, каже да се манифестација планирано организује сваке године у другој школи, како би се код што више деце подигла свест о важности заштите и очувања животне средине.

– Основна школа “Ратко Митровић” има статус еко школе, тако да се и сама манифестација поклапа са њиховом интенцијом да развијају здрав дух и животну средину. А да има резултата говори и податак да је око 150 ученика ове школе 20 дана радило на цртежима и експонатима за ову манифестацију! Све то доприноси развоју еколошке свести код најмлађих. Ово је само једна од акција коју током године организујемо заједно са школама у Чачку, а захваљујући великом ентузијазму и ангажовању наставника биологије и географије – рекао је Рајичић, уз закључак да је “армија” деце укључене у активности Друштва сваке године све већа, али да ће се прави резултати тог рада тек видети.

Ђуро Церанић, директор ОШ “Ратко Митровић”, која је ове године суорганизатор и домаћин манифестације, навео је да је “Ноћ сова” један од еколошких догађаја које овај колектив организује током године.

– Наша школа је постала препознатљива по разним манифестацијама овог типа. Посебно важно је што су се у “Ноћ сова” укључиле све градске школе и малишани вртића “Бошко Буха”. Надамо се да ће деца, која су дошла на манифестацију, извући одређена знања и закључке, а пре свега да ће стећи љубав према животној средини. Тиме би био испуњен наш задатак, јер школа не образује децу само кроз наставни процес, већ и кроз овакве ваннаставне активности – закључио је Церанић.

О животу сова, њиховим потребама, исхрани и зимским јатима, занимљивим причама, али пре свега о значају за природу и човека, говорио је Рајичић на веома посећеном предавању. Малу школу гваличарења (анализирање несварених остатака хране) одржала је Тамара Стевовић, ученица чачанске Гимназије, која је заинтересоване упознала са резултатима свог дугогодишњег проучавања о исхрани сове кукувије, које је презентовала у Петници.

Наташа Илић из градске Службе за заштиту животне средине подсетила је присутне о значају очувања природе. На манифестацији су презентовани књига о совама, радови настали у уметничкој радионици Иване Кнежевић, сувенири из радионице Катарине Алемпијевић “Модро и зелено”, радови са овогодишњег “Дечијег мајског салона”…

В. Тртовић

ЗАНИМЉИВОСТИ

На подручју Србије живи десет врста сова. На територији Чачка чланови “Сова на опрезу” ове године пронашли су 23 зимовалишта, са око 320 сова, што је за око 130 мање него што је избројано пре три године.

Једна породица сова “за вечеру” поједе 20 мишева. У Војводини сове годишње поједу 500 тона ових “малих напасти” и на тај начин мењају отрове штетне не само за птице и животиње, већ и за људе.

“ПРОБУДИ СЕ СОВИЦЕ” ЗА ВИКТОРА

И на овогодишњој манифестацији одржана је хуманитарна акција у организацији сликарке и наставнице Александре Ћосић Маринковић и њених ученика у ОШ “22. децембар” из Доње Трепче. Као и претходних година, она и ђаци осмислили су велики број веома занимљивих и лепих креација, које су понудили посетиоцима. “Пробуди се совице”, овог пута, намењена је за лечење седмогодишњег Виктора из Доње Горевнице, оболелог од церебралне парализе.

– Све што добијемо од продаје ових сувенира наменили смо овом дивном дечаку. Надамо се да ћемо овако допринети да прохода и проговори. До сада је имао две операције, а ускоро га чека још једна. Спремамо још једну акцију за њега 25. децембра, радићемо новогодишње честитке – рекла је Александра, додајући и да једну акцију за Виктора припремају ученици школе у Заблаћу, која се организује 27. децембра.

Да подсетимо, Александра и њени ученици у Доњој Трепчи и Заблаћу организовали су прошле године више акција за помоћ и лечење за два оболела дечака из њихових школа, као и за Данијелу Ковачевић из Инђије. У свим акцијама, наглашава Александра, учествовао је велики број ученика, који су од срца прихватили њену идеју. Захваљујући овим акцијама прикупљена су значајна новчана средства.

 

Оставите одговор