Aktuelno

ВЕСНИ МАСЛАЋ НАГРАДА ЗА НАЈБОЉИ СЛАВСКИ КОЛАЧ

Није само славски колач био направљен од теста, већ све што је Весна Маслаћ понудила на увид жирију овогодишње “Пекаријаде”, послужавник, посуда за жито, свећњак, кадионица. Готово сигурно да је и добар део бодова добила на оригиналност. Колико је њен колач привукао пажњу, говори чињеница да се у првом кругу квалификација пласирала у финале. Конкуренција никад јача, 200 такмичара, махом школованих пекара. Весна је била једина жена финалисткиња.

 

– Унија пекара Србије традиционално организује “Пекаријаду”. Ове године такмичили смо се у четири категорије, у прављењу бурека са сиром, слатких кроасана, ускршњих пецива и обредног хлеба, односно славског колача у којој сам се опробала. Пријавила сам се да бих своје могућности упоредила са другима. Нисам се надала награди, мислила сам долазим из мале средине, немам неку шансу, али видећу шта и како други раде. Ипак, директан пласман у финале ми је подгрејао наду – признаје Весна. За прво место у категорији славски колач добила је пехар и новчану награду од 800 евра. Као овогодишња победница, догодине нема право да се такмичи. Али, може да буде члан жирија и оцењује друге.

Весна Маслаћ већ 20 година ради у “Понсу”. Припрема славских колача је и део њених пословних активности. Уочи великих слава, попут Никољдана, Ђурђевдана, Аранђеловдана, заједно са колегама умеси их на стотине, по 300, 400.

 

 

– Тачно је да би требало славски колач и жито направити код куће, мада су жене све запосленије. Ја их месим за све породичне свечаности, не само за крсне славе. Искуство сам стицала годинама, у раду. Најважније финесе сам научила од монахиња. Гледала сам како оне раде и временом додавала своје замисли, посебно за украшавање – каже Весна.

 

Данас она припрема славске колаче за већину манастира у околини Чачка.

Весна је и троструки победник такмичења које организује црква Светог кнеза Лазара у Qубићу. Сваке године на Видовдан, крсну славу цркве, жене се такмиче чији ће обредни хлеб бити лепши. Пошто увек освоји прво место, ове године највероватније неће учествовати.

ДА НЕ БУДЕ ЗАБУНЕ

Многе домаћице се жале да славски колач пукне приликом печења. Весна каже да је то због вишка теста.

– Када га печем у дубљој шерпи, од три килограма, ставим око 750 грама брашна, не више. Пре него што убацим тесто, добро је загрејем и премажем маргарином или воском, ако спремам за посну славу, тако да се колач не залепи за посуду. А чим замесим хлеб, правим украсе од брашна, густина, да би остали бели, воде и мало соли. Када их направим, стављам их у замрзивач да би били свежи. Украшавам колач, пошто нарасте и у шерпи за печење. Мало само фигурице премажем водом да би се залепиле за тесто и тада је спремно за рерну – објашњава Весна.

 

И док се такмичила на “Пекаријади” имала је другачију тактику од конкуренције. Многи су колаче украшавали током печења или на самом крају.

За крај остаје најслађе. Када колач буде печен, Весна га премаже шпинованим шећером да би добио сјај. Маса воде и шећера не мора да буде густа, тек да проври неки минут.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.