Aktuelno Društvo

Вечерас „Дани Чачка у Београду“ у кући Ђуре Јакшића

Удружење Чачана у Београду традиционално сваке године крајем децембра приређује културно-уметничку манифестацију „Дани Чачка у Београду“. Манифестација је посвећена Дану Чачка, 18. децембру, датуму када је Чачак под тим именом давне 1408. године први пут поменут у дубровачким архивима.

Ове године „Дани Чачка у Београду“ биће одржани у среду 20. децембра од 19 часова, у прелепом амбијенту куће Ђуре Јакшића у Скадарлији, Скадарска 34, Београд. Овогодишња манифестација биће поетско-музичко вече посвећено нашим завичајним песницима Владиславу Петковићу Дису, Браниславу Брани Петровићу и Бранку В. Радичевићу. Рецитаторско-музички програм су припремили наши млади земљаци, успешни рецитатори и музичари који су сви тренутно на студијама у Београду. Кроз своје школовање овенчани су многим престижним рецитаторским и музичким наградама.

Током вечери стихове завичајних песника говориће рецитатори Филип Љубојевић, Јован Ковачевић, Алекса Карајић и Јована Ратковић. Своје стихове рецитоваће и Милан Ружић, талентовани млади писац и песник нашег краја. За музички део програма побринули су се Исидора Симовић (клавир), Бранислав Раковић (хармоника), Даница Маринковић (клавир), Дуња Драгић (флаута) и Сара Новчић (вокал).

Посебна част и задовољсто нам је што ће нам се, као специјални гост вечери, на сцени стиховима придружити и академик Матија Бећковић, један од највећих песника српског језика, човек који своје ванвременске стихове на исто тако ванвременски начин интерпретира. Веома смо захвални академику Бећковићу, почасном члану Удружења Чачана у Београду, што нам је учинио ту част да се одазове нашем позиву.

ХУМАНИТАРНА АКЦИЈА

Одмах по завршетку поетско-музичког програма, исте вечери, у оквиру хуманитарне акције „Нека се свако дете радује Божићу“, биће организовано прикупљање гардеробе, хране и средстава за хигијену која ће бити достављена деци из мање имућних породица из нашег краја. Тиме ћемо им бар на тренутак улепшати наступајуће Божићне празнике и показати им да нису сами. Удружење посебно апелује на оне чланове који могу донирати половну дечију гардеробу која је у добром стању, обућу, слаткише, играчке и друге потрепштине да то заиста и учине. Нешто што се нама у датом моменту не чини битним неком другом може значити много. Организатори хуманитарне акције којој се прикључило Удружење Чачана у Београду су Коло српских сестара „Надежда Петровић“ из Чачка, фирма IVB Solutions и више других фирми и удружења из Чачка и околине.

С поштовањем,
УДРУЖЕЊЕ ЧАЧАНА У БЕОГРАДУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.