G.Milanovac

Горњи Милановац прославио Дан општине

18121378_1302801889808053_2790854966247952886_oГорњи Милановац је 23. априла прославио Дан општине, 202 године од Другог српског устанка и 164 године од оснивања града. Тим поводом је, у Дому културе, одржана Свечана седница Скупштине општине.
Свечану седницу је отворио председник Скупштине општине Лазар Николић:
– Други српски устанак, подигнут у Такову, на Цвети, сада већ далеке 1815. године, без икакве сумње представља један од најзначајнијих догађаја наше новије историје. У питомој долини, оивиченој речицама Љесковицом и Дичином, испод „столетног“ храста, или како то овдашњи воле да кажу грма, Милош Обреновић је, заједно са својим истомишљеницима, покренуо један, испоставиће се касније, изузетно сложен, али успешан процес стварања самосталне државе. И управо тај догађај, односно време и место његовог зачетка, постаће полазна основа у креирању националног идентитета.
Становници рудничко-таковског краја, посебно њихови предводитељи, трудили су се у претходна два века, да упркос честим друштвеним и политичким променама, сачувају и унапреде сећање на Милошев устанак и његово доба. Са територије наше општине почело је освајање српске слободе, што са поносом чувамо и негујемо као вредно наслеђе.

Гостима у пуном Дому културе обратио се и председник општине Дејан Ковачевић:
– Поносни смо на своје претке, који су нам омогућили да имамо епитет државотворног места. Као један од најмлађих српских градова, смештен између Рудника и Вујна, Горњи Милановац је познат као град људи који ће вас увек дочекати са осмехом. Нама у будућности предстоји да оправдамо епитет привредног чуда, који нас краси деценијама, и да створимо услове да наша омладина остане овде и да ради. Нови путеви, водоводи, реновирање школа и амбуланти широм општине, изградња канализације – све су то инвестиције на којима ћемо предано радити део по део, равномерно у свим деловима општине. У образовање улажемо више од 300 милиона динара, што никада до сада није био случај у општини Горњи Милановац.
50 милиона динара улажемо у пољопривреду што нас сврстава у ред општина са највећим улагањима, када се узме у обзир број становника. Како је највећи проценат наше територије руралан, пољопривреда је главна делатност. Привлачење нових инвестиција и отварање нових радних места примарни је циљ општинског руководства и увелико радимо на томе.
Култура, туризам и спорт су области по којима је Милановац увек био познат. Културна понуда је никад богатија, у туризму се ради на истицању свих лепота нашег краја, а у спорту смо били домаћин великог међународног јуиорског рукометног турнира, а оно што могу да најавим је и да ће финални турнир Купа Србије у рукомету бити одржан у Горњем Милановцу.
Можемо да обећамо још већи рад и труд да Горњи Милановац напредује на свим пољима. То је наша обавеза према прецима али и према нашим потомцима.

Уручене су  златне и сребрне медаље „Таковски устанак“ као и признања најбољим спортистима.
Добитници златних медаља су Месна заједница Прањани, Дарко Вукобратовић, Јован Томовић и постхумно Михаило Костадинов.
Добитници сребрних медаља су Предраг Бегенишић и Кошаркашки клуб „Икар“, Жарко Вучковић, Горица Станојевић и Марија и Милош Тројанчевић.
Најбољи спортиста општине у 2016. години је Огњен Недељковић (стреличарство), најбоља спортисткиња је Ивана Илић (атлетика), док је најбоља спортска организација „Атлетски клуб Таково“.
Пре Свечане седнице, у кабинету председника општине, потписан је Споразум о братимљењу између општине Горњи Милановац и општине Пробиштип из Македоније.

У културно – уметничком делу програма наступили су: глумац Ивица Тодоровић, музичар Владан Павловић из Музичке школе „Др Војислав Вучковић“, певачка група КУД „Шумадија“ и хор ОШ „Краљ Александар I“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.